Istraživanja

Zašto je nekadašnji ukras ulice Kneza Miloša u Beogradu i dalje scenografija horor filmova

22. Jan 2024 985

Na broju 66 nekad je živela ugledna porodica Bajloni u zdanju na čijem izgledu su joj svi zavideli. Međutim, danas deluje kao scenografija za neki holivudskog horor film. Ovaj objekat je od šezdesetih godina u vlasništu Republike Gvineje, a iako je uređenje vile na Savskom vencu bilo najavljivano nebrojano puta, zdanje građevince nikako da dočeka do danas, propadajući svakodnevno.

Zgrada, koja oronulim izgledom prilično odudara od ostalih lepotica u okruženju, "licem gleda" ka kanadskoj ambasadi. Sivo zdanje godinama "krase" polomljeni prozori, okrunjena fasada, na kojoj se više vide cigle, ispisani grafiti, a poslužila je i kao prostor za lepljenje plakata sa oglasima. Preko nje se i dalje nalazi zaštitna mreža, koja je takođe ispucana i otvara pitanje koliko zaista štiti prolaznike. Ispred nje se nalazi autobusko stajalište, a građani prestonice koji ovde svakodnevno čekaju prevoz već su i navikli na ruiniranu vilu.

Vila je izgrađena početkom dvadesetih godina prošlog veka, u kojoj je do Drugog svetskog rata živela porodica Bajloni. Posle nacionalizacije je pripala opštini Savski venac, a 1962. godine prodata je Republici Gvineji da bi na ovom mestu bila ambasada. Sedište diplomatije afričke države bio je na broju 66 u Kneza Miloša sve do devedesetih godina, da bi rukovodstvo posle otvorilo novu u Ohridskoj ulici na Vračaru gde je smeštena i danas.

kuca bajloni

Iz ambasade Gvineje prethodnih godina nekoliko puta su najavljivali početak rešavanja ovog problema, ali do sada se nikakav "korak napred" nije napravio. Još 2015 godine tadašnji otpravnik poslova gvinejske ambasade, Almami Kobele Keita, kizjavio je za „Blic“ da je predsednik Republike Gvineje već naložio formiranje komisije radi donošenja konačnog rešenja za objekat u Ulici kneza Miloša.

- Proveo sam pet meseci u Gvineji trudeći se da postavim na dnevni red iznalaženje rešenja za našu zgradu u Beogradu. Posle mnogih pregovora, problem je prvi put iznet predsedniku. Odlučeno je da se pošalje delegacija stručnjaka iz Gvineje u Beograd, kako bi procenili stanje zgrade u Kneza Miloša. Očekujemo ih već krajem ovog ili početkom sledećeg meseca – objašnjava Kobele Keita. On za „Blic“ odaje da je već napravljen predlog projekta rekonstrukcije zgrade, koji podrazumeva potpuno uređenje spoljašnjosti i unutrašnjosti ovog objekta.

Nažalost skoro deceniju kasnije nisu početi radovi na renoviranju a zgrada je u drastično lošijem stanju.

izvor,foto:novosti/blic

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.