Istraživanja

Četiri sigurna znaka da je ponuda za posao zapravo prevara

14. Mar 2024 1.050

Svet je danas neverovatno povezan, a prirodna posledica te povezanosti su internetske prevare. Bez obzira radilo se o nekretninama, trgovini, finansijama, čemu god želite, prevaranti otkrivaju nove načine da iskoriste dostupne informacije i oduzmu ljudima novac.

U poslednje vreme te prevare počele su se pojavljivati i na tržištu poslova, a meta su kandidati željni novih prilika. Većina pokušaja prevare vrlo je transparentna, ali postoje i neki koje je teško primetiti.

Forbes donosi četiri upozoravajuća znaka da bi ponuda za posao mogla biti prevara.

Proces prijave bio je prejednostavan

Zapošljavanje je dug i naporan proces, kako za kandidata, tako i za poslodavca. Ako imate osećaj da je sve bilo prejednostavno, onda proces verojatno nije bio stvaran. Ovo je pogotovo istina u slučajevima kada dobijete ponudu za posao, a nije bio organizovan niti jedan intervju ili ste razgovarali samo s jednom osobom. Ipak, ne postoje ukorenjena, jasna pravila o procesu zapošljavanja. Nekim kompanijama dovoljna je obična analiza cv-jai nekoliko krugova intervjua, dok druge koriste standardizovane testove kako bi proverile veštine kandidata pre nego ih uopšte pozovu na razgovor. Prema tome, ako dobijete ponudu za posao bez ijednog intervjua, to je definitivno znak za uzbunu. Čak i ako vas je preporučio netko unutar firme, svejedno biste morali proći nekoliko krugova razgovora pre formalne ponude.

Ako firmu ne znate dobro, a dobili ste osećaj da je ceo proces bio vrlo lagan, pametno je smanjiti očekivanja.

Email adresa izgleda sumnjivo

Sigurnost provere email sadržaja daleko je dogurala što se tiče sigurnosnih provera, ali jedna vrsta prevare još uvek vrlo uspešno izbegava filtere. Radi se o slanju emailova s adrese koja namerno izgleda službeno. Ovo je vrlo česta taktika prevaranata kojima su mete klijenti finansijskih institucija poput banaka ili stranica za online trgovinu. Tim prevarantima cilj je doći do vaših osetljivih podataka poput korisničkog imena i lozinke ili financijskih informacija. Nažalost, ova taktika česta je i u lažnim ponudama za posao, budući da je vrlo jednostavno kreirati email adresu za bilo što.

Čest trik je uvođenje malih varijacija na službenu email adresu koje naivni čitataoc neće primetiti. Ove varijacije lako je primetiti ako dobro poznajete firmu, ali ako nikada ranije niste komunicirali ni sa kim iz kompanije, lako ćete ih prevideti. Uvek pažljivo proverite s koje adrese ste dobili ponudu.

prevare za posao

Traže od vas da platite opremu

Bez obzira na to u kojoj industriji radite, svi poslovi funkcionišu na isti način: vi ste plaćeni za konkretne usluge koje pružate. Što god radili, nikada nemojte platiti za priliku da radite. Ako firma od vas traži novac u zamenu za bilo šta, onda možete sigurno znati da vas neko pokušava prevariti. Česte taktike uključuju traženje da platite opremu, navodne programe za obuku ili “rezerviisanje” mesta. Odmah biste trebali prestati komunicirati s tim ljudima i upozoriti druge da se drže podalje od njih.

Traže od vas osetljive informacije

Nije potpuno neočekivano da će poslodavci od vas tražiti lične podatke. Često se radi o nekoj vrsti identifikacije, bilo za potrebe provera ili ispunjavanja dokumentacije za poreze. Ipak, oni to najčešće ne rade u ranim fazama procesa zapošljavanja. Nemojte nikome davati osetljive podatke o sebi toliko rano jer biste u suprotnom mogli postati žrtva krađe identiteta. Takođe je dobra ideja kompaniju kontaktirati direktno putem informacija na njihovoj službenoj stranici ili proverenom LinkedIn profilu. Proverite identitet osobe s kojom razgovarate i zatražite da vam jasno objasne zašto žele vaše informacije. Opreza nikad previše i legitimne kompanije shvatiće vašu zabrinutost.

izvor:forbes hr

foto:whick.co.uk

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.