Istraživanja

10 najviših zgrada u svetu

20. Mar 2022 40.620

Neboderi koji dodiruju nebo simbol su urbanog stila i moći. Drastično poboljšanje inženjerskih sposobnosti tokom godina u kombinaciji sa tehnologijom čini da zemlje grade sve više i više zgrade pomerajući granice. Iako je koncept nebodera započeo pre više od jednog veka u Sjedinjenim Državama, globalni bum izgradnje nebodera se polako pomera ka Bliskom istoku i Kini u poslednjih nekoliko decenija. Pet od deset najviših zgrada na svetu nalazi se u Kini. Ovde delimo sa vama top 10 najviših zgrada na svetu koje su zaista impresivna arhitektonska dela.

Lista prvih 10 najviših zgrada na svetu

Napomena: Zgrade su rangirane u opadajućem redosledu od najviše do najniže.

1. Burj Khalifa

najvise zgrade na svetu

Visina: 828 metara

Burdž Kalifa je najviša zgrada na svetu i ujedno najviša zgrada u Dubaiju već više od decenije. Burdž Kalifa je visok 828 metara i ima 163 sprata koji može da primi 30.000 ljudi. Izgradnju ovog mega projekta izvršila je arhitektonska firma sa sedištem u Čikagu, Skidmore, Ovings & Meril iz Čikaga. Za završetak izgradnje ove zgrade bilo je potrebno skoro 6 godina. Glavni arhitekta ovog projekta bio je Adrijan Smit. Burdž Kalifa je dobila nekoliko nagrada i priznanja iz celog sveta. Ima mnogo hotela, tržnih centara, parkova, a takođe i veštačko jezero.

2. Merdeka 118

najvise zgrade na svetu

Visina: 678,9 metara

Merdeka 118 zauzima drugo mesto na listi najviših zgrada na svetu. Neboder je dostigao svoju punu visinu kada je završen njegov šiljasti toranj. Ovim je Merdeka 118 svrgnula sa trona kineski Šangajski toranj i postao druga najviša zgrada na svetu. Ovaj megavisoki neboder od 118 spratova dizajnirala je australijska firma Fender Katsalidis. Očekuje se da će zgrada koja se trenutno gradi u Kuala Lumpuru u Maleziji biti završena do kraja 2022. godine. Na 118 spratova zgrade biće smešteni poslovni prostori, hotel, maloprodajni i stambeni objekti, kao i osmatračnica i restoran, koji će verovatno biti najviši u jugoistočnoj Aziji.

3. Shanghai Tower

najvise zgrade na svetu

Visina: 632 metara

Šangajska kula je treća najviša zgrada na svetu. Završena je 2014. godine, za šta je bilo potrebno više od 8 godina. Cena izgradnje ove uvrnute zgrade je neverovatnih 4,2 milijarde dolara. Šangajski toranj ima hotel sa 258 soba i najvišu opservatoriju na svetu sa koje se može videti ceo obris Šangaja.

4. Abraj Al-Bait

najvise zgrade na svetu

Visina: 601 metar

Sa sedištem u Meki – Abraj Al-Bait je kompleks od sedam nebodera u vlasništvu vlade Saudijske Arabije. Ove kule su izgrađene da razviju turizam i opslužuju hodočasnike koji posećuju grad kao deo projekta zadužbine kralja Abdulaziza. Bilo je potrebno sedam godina da se završi, a procenjena cena izgradnje je 15 milijardi dolara. Toranj Abraj Al-Bait zauzima četvrto mesto na našoj listi najviših zgrada na svetu i jedna od najviših zgrada u Saudijskoj Arabiji. Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini velike džamije u svetom gradu Meki. Otvoren je za širu javnost davne 2011. U tornju se nalazi oko 96 liftova. Sat ove kule se vidi sa čak 30 km i postaje kula opservatorije u mesecu svetog Ramzana.

5. Ping An Finance Tower

najvise zgrade na svetu

Visina: 599 metara

Ping An Finance Tower je peta najviša zgrada na svetu i druga najviša zgrada u Kini. Nalazi se u gradu Šenžen i visoka je 599 metara. Izgrađen je isključivo za Ping An osiguravajuće društvo. Iako je zgrada otvorena 2015. godine, produžena gradnja je trajala još nekoliko godina do 2017. Ping An Finance Tower ima 115 spratova i mnoge sadržaje poput konferencijskih centara, maloprodajnih objekata i hotelskih soba u ovoj zgradi. Osmatračnica je na 116. spratu.

6. Lotte World Tower

najvise zgrade na svetu

Visina: 555 metara

Lotte World Tower je najviša zgrada u Južnoj Koreji kojoj je bilo potrebno 13 godina da se završi. Svečano je otvoren 4 godine 2017. i nalazi se uz obale reke Han. U ovoj zgradi od 123 sprata nalaze se razne opservatorije za posmatranje. Zgrada je projektovana tako da može da izdrži zemljotrese jačine 9 stepeni Rihterove skale.

7. One World Trade Center

najvise zgrade na svetu

Visina: 541 metar

One World Trade Center je sedma najviša zgrada na svetu i najviša zgrada u SAD koja se nalazi u gradu Njujorku. Neboder ima isto ime kao i originalni severni toranj Svetskog trgovinskog centra koji je srušen u smrtonosnim terorističkim napadima 11. septembra 2001. Dejvid Čajlds je arhitekta ove zgrade koji je poznat po dizajniranju poznatih nebodera kao što su Burdž Kalifa i Villis Tover. Izgradnja ovog nebodera je završena tri godine nakon napada. One World Trade Center ima pozitivan uticaj na svet zbog korišćenja kišnice i obnovljive energije.

8. Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre

najvise zgrade na svetu

Visina: 530 metara

Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre finansijski centar, poznat i kao Guangzhou CTF Tower, nalazi se u predgrađu Guangdžoua, Kina. Ova zgrada ima 111 spratova sa 5 podzemnih spratova. Svečano je otvoren 2016. CTF toranj ima 95 liftova koji se kreću brzinom od 44 milje na sat. Projekat je u vlasništvu kompanije Chow Tai Fook Enterprises  i nazvan je po njima. Zgrada Guangzhou CTF ima hotele, stambene kuće i hotele u tornju.

9. Tianjin Chow Tai Fook Finance Centre

najvise zgrade na svetu

Visina: 530 metara

Tianjin Chow Tai Fook Finance Centre je četvrta najviša zgrada u Kini i deveta najviša zgrada na svetu. Skoro je iste visine kao Guangzhou CTF toranj, ali je izgrađen posle Guangzhou tornja, zbog čega je niže rangiran. Izgradnja ovog objekta završena je 2018. godine.

10. China Zun

najvise zgrade na svetu

Visina: 527,7 metara

China Zun, poznat i kao CITIC Plaza, dobio je ime po drevnom brodu. Ova zgrada od 108 spratova izgrađena je u dve faze prvo 2017. a zatim ponovo 2018. China Zun, najviša zgrada u Pekingu, svečano je otvorena u martu 2019.

foto:thetealmango.com/travelingturks.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.