Lifestyle

10 najvećih tržnih centara u svetu

07. Jul 2021 7.056

Veliki tržni centri pružaju na jednom mestu sve što se može zamisliti. Naša lista najvećih svetskih tržnih centara zasniva se na iznosu „bruto površine za zakup“. Ovo je broj kvadratnih metara koji donose prihod poput maloprodaje, “food-courta” i zabave. Građevinski procvat u Aziji, gde je zemljište jeftino, a troškovi rada niski, proizveo je najveće tržne centre. Samo dva tržna centra na ovoj listi nalaze se van Azije.

10. Siam Paragon ( Bankok ) - 299.150 m2

najveći trzni centri na svetuSiam Paragon u Bangkoku je jedan od najvećih tržnih centara na Tajlandu. Samo je obližnji CentralVorld veći. Sadrži širok spektar specijalizovanih prodavnica i rolex replica restorana, kao i multipleks bioskop, akvarijum Siam Ocean World, Tajlandsku umetničku galeriju i opersku koncertnu dvoranu. Takođe ima veliku kuglanu i karaoke centar.

9. Berjaya Times Square ( Kuala Lumpur ) - 319.600 m2

najveći trzni centri na svetu

Smešten u Kuala Lumpuru, Berjaia Times Sqare je dvostruki toranj koji sadrži tržni centar i dva hotela sa pet zvezdica. Sa 700 000 m² izgrađene podne površine, trenutno je peta najveća zgrada na svetu. Tržni centar uključuje više od 1.000 maloprodajnih radnji, 65 lokala sa hranom i nekoliko zabavnih atrakcija kao što su najveći azijski zatvoreni zabavni park Cosmo's World i prvi IMAX 2D i 3D u Maleziji koje se nalazi na 10. spratu.

8. Istanbul Cevahir ( Istanbul ) - 322.400 m2

najveći trzni centri na svetu

Smešten na evropskoj strani Istanbula u Turskoj, tržni i zabavni centar Cevahir otvorio je svoja vrata 2005. godine. To je najveći tržni centar u Evropi. U tržnom centru se nalaze 343 prodavnice, 34 restorana brze hrane i 14 ekskluzivnih restorana. Ostali sadržaji uključuju veliku binu za događaje, 12 bioskopa, kuglanu, mali tobogan i nekoliko drugih zabavnih sadržaja.

7. SM Megamall ( Manila ) - 334.450 m2

najveći trzni centri na svetu

Otvoren 1991. godine, SM Megamall u Manili jedan je od najvećih tržnih centara na Filipinima. Tržni centar svakodnevno privlači oko 800.000 ljudi sa maksimalnim kapacitetom od 4 miliona ljudi. Tržni centar ima dve glavne zgrade. Zgrada A sadrži bioskope, kuglanu, terene za hranu i Kraljevstvo igračaka. U zgradi B nalaze se maloprodajne prodavnice. Most koji povezuje dve glavne zgrade tržnog centra sadrži nekoliko ugostiteljskih objekata. SM Megamall je trenutno u velikoj obnovi i proširenju. Kada se završi, moći će da ponese naslov najvećeg tržnog centra na Filipinima.

6. West Edmonton Mall ( Edmont- Kanada ) - 350.250 m2

najveći trzni centri na svetu

Tržni centar Vest Edmonton u Edmontonu, u Alberti u Kanadi, bio je najveći tržni centar od 1981. do 2004. godine i trenutno je najveći tržni centar u Americi. Pored 800 prodavnica i usluga, tržni centar uključuje najveći zatvoreni zabavni park na svetu, najveći zatvoreni vodeni park na svetu i Ledenu palatu (umanjenu verziju klizališta veličine NHL propisa, dakle ne i najveću na svetu). Ostale atrakcije uključuju mini golf teren sa 18 rupa, bioskop i kuglanu.

5. Dubai Mall ( Dubai ) - 350.250 m2

najveći trzni centri na svetu

Dubai Mall je deo kompleksa Burj Khalifa, najviše građevine koju je čovek ikada izgradio. Sa preko 1.1 miliona m2 (što je ekvivalentno sa više od 50 fudbalskih terena), Dubai Mall je najveći tržni centar na svetu na osnovu ukupne površine, ali približno iste veličine kao tržni centar Vest Edmonton ako je zasnovan na prostoru za zakup. Tržni centar sadrži više od 1.200 prodavnica, uključujući najveću prodavnicu slatkiša na svetu, klizalište, centar za igre SEGA (sadrži 3D igru u kuglanju), luksuzni hotel sa 5 zvezdica, 22 bioskopska ekrana i 120 restorana i kafića. Tržni centar takođe sadrži jedan od najvećih akvarijuma na svetu.

4. SM Mall of Asia ( Manila ) - 390.200 m2

najveći trzni centri na svetu

SM Mall of Asia u Metro Manili na Filipinima, otvoren 2006. godine, sastoji se od četiri zgrade međusobno povezane hodnicima. Sadrži tramvaj sa 20 mesta koji kupce vozi oko terena tržnog centra. Jedna od glavnih atrakcija tržnog centra je IMAX bioskop sa jednim od najvećih 3D ekrana na svetu. Tržni centar takođe ima klizalište olimpijske veličine. Može da primi rekreativno i takmičarsko umetničko klizanje, kao i hokej na ledu.

3. CentralWorld ( Bankok ) - 429.200 m2

najveći trzni centri na svetu

Otvoren 1990. godine, osmospratnica CentralWorld u Bangkoku je najveći tržni centar na Tajlandu. Na tržištu se pozicionirao kao trgovački centar srednje klase, za razliku od Siam Paragona. U aprilu 2019. godine u CentralWorld-u je izbio veliki požar u kom su stradale 3 osobe. Požar je trajao dva dana, a robna kuća Zen se urušila u požaru. Posle višemesečnih popravki, šoping kompleks je otvoren 28. septembra sa 80% maloprodajnog prostora otvorenog za poslovanje.

2. Golden Resources Mall ( Peking ) - 557.400 m2

najveći trzni centri na svetu

Sa 1,5 puta većom veličinom od Mall of America, Golden Resources Mall u Kini bio je najveći svetski tržni centar od 2004. do 2005. Iako je investitor tržnog centra u početku procenio da će tržni centar imati 50.000 posetaliaca dnevno, od 2004.godine stvarni broj je bio daleko manji, tek 20 posetilaca na sat. Jedan od problema bio je taj što su cene najvećeg broja radnji daleko premašivale kupovnu sposobnost većine običnih Kineza. Još jedna prepreka bila je nepristupačnost tržnog centra Golden Resources za strane potrošače zbog njegove lokacije izvan srca Pekinga.

1. New South China Mall ( Dongguan-Kina ) - 660.000 m2

najveći trzni centri na svetu

New South China Mall u kineskom Dongguanu, najveći je tržni centar na svetu, zasnovano na bruto površini za zakup. Tržni centar ima sedam zona po uzoru na tag heuer replica međunarodne gradove, uključujući kopiju Slavoluka pobede i kanal sa gondolama. Takođe ima tobogan u zatvorenom i otvorenom prostoru. Od otvaranja 2005. godine, tržni centar trpi ozbiljan nedostatak zakupaca. U početku je tržni centar izgledao obećavajuće. Imao je zapanjujućih 660.000 kvadratnih metara prostora, dovoljno za više od 2.300 prodavnica. Bilo je više nego dvostruko veći od tržnog centra Mall of America, najvećeg tržnog centra u Sjedinjenim Državama. Međutim, tržni centar je ostao pust. Bilo je toliko prazno da je dobio nadimak „tržni centar duhova“. Većina Dongguanovih osam miliona stanovnika su radnici migranti koji zarađuju za život u lokalnim fabrikama, zato su mnogi bez velike količine raspoloživog prihoda. Međutim, nedavna obnova i modernizacija tržnog centra pokazala se uspešnijom. Njegova nova strategija je da se fokusira na restorane i prodavnice koje ciljaju srednju, a ne višu klasu u Kini. Delovi zgrade koji su ranije bili prazni sada su napunjeni novim restoranima, prodavnicama i zabavnim sadržajima. Sa više posetilaca nego ikada pre, čini se da ponovno pokretanje udiše novi život u „tržni centar duhova“.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.