Istraživanja

Tržište nekretnine jednako tržište kapitala

28. Nov 2023 583

Tržište nekretnina i potencijalni pad cena stanova tema je koja je postala jedna od važnijih na vodećim konferencijama u Beogradu. Postavlja se i pitanje zašto je više keš kupaca od kreditnih. O tome su u okviru konferencije posvećenoj investiranju - "Senzal Dan Investitora" diskutovali panelisti.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o načinu plaćanja nekretnina, sedam odsto plaćeno je iz kredita, što je pet odsto manje nego lane, a iz kredita najviše su plaćeni stanovi (18 odsto).

- Kreditni kupci su pokretači tržišta. Kreditni pravi keš kupca. Međutim i pored pada kreditnih kupaca nije došlo do pada cena, bar ne u značajnijoj meri. Ponuda nije uspela da to isprati. Ponuda i dalje drži nerealne cene, a tražnja postoji, ali nije spremna da plati te cene, što znači da postoji pauza u odluci za kupovini nekretnine", rekla je Jelena Davidović, Head of Classifieds Sales Nekretnine. rs.

Prema njenim rečima, prateći sve podatke, izvesno je da može doći do pada cena nekretnina na određenim lokacijama, ali sumnja da bi to bio drastičan pad, već 10-15 odsto. To, napominje, zavisi i od globalnih kretanja i svetske ekonomske politike koja se preliva i na naše tržište.

Nikola Dragašević, viceguverner Narodne banke Srbije ističe da je svaka kriza ujedno i prilika za ulaganje. "Lično, meni je drago da vidim kada ima dosta kapitala za ulaganje. Tržište nekretnina postalo je tržište kapitala. Naime, očekivana povrat je vila veća nego što je ulaganje, na primer u tržište obveznica, ili štednja. S druge srrane, imali smo kreditnu aktivnost zbog boljih uslova. A zašto vise kupaca za keš? Mislim da ima više "neuposlenog" kapitala koji može da traži alternativu za ulaganje. Da bi se oplodio kapital treba razmišljati o različitim finansijskim alternativama. Stanovi ponekad mogu da budu i tvz. mrtav kapital", naveo je Dragašević.

trziste nekretnina

On napominje i da je na tržište nekretnina ušao i deo priliva stranog kapitala. "Bilo je tu i naših i stranih državljana koji dolaze da rade kod nas. S jedne strane, to govori o razvoju životnog standarda, ali i tome da smo otvoreniji kao tržište", dodao je viceguverner.

Kako su ranije istakli sagovornici "Blic Biznisa", broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, a kada u poređenju sa prošlom godinom manje ih je za 15,9 odsto. Činjenica je da je tržište nekretnina nakon nekoliko godina u stagnaciji i sve je manje onih koji se odlučuju na kupovinu nekretnine.

Veljko M. Mijušković, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za "Blic Biznis" da ukoliko se nastavi stagnacija na tržištu nekretnina, definitivno možemo očekivati da će doći do pada cene kvadrata. Ono što je neizvesno je koliki će taj pad biti. - Očekujem da pad cene neće biti drastičan u početku, maksimalno do 10, 15 odsto. Treba imati u vidu da je potrebno određeno vreme da bi se disbalans u ponudi i tražnji odrazio na cene. Najmanje 3-4 meseca je potrebno da bi se promena efektuirala - kaže Mijušković.

- Osnovni ekonomski principi ponude i tražnje igraju ključnu ulogu. Ako je tražnja manja od ponude, cene mogu pasti. Važnu ulogu takođe ima i ekonomska situacija. Opšta ekonomska situacija u zemlji ili regionu može uticati na kupovnu moć i spremnost ljudi da ulažu u nekretnine. Recesija ili ekonomska nestabilnost mogu dovesti do pada cene, ali i visoke kamatne stope, odnosno pristupačnost kredita za kupovinu nekretnine - objašnjava sagovornik. U daljem formiranju cena na tržištu nekretnina sagovornik navodi i važnu ulogu investitorskog interesovanja, promene regulative, stanja infrastrukture ali i promene u demografskim karakteristikama, kojih smo bili svesni dolaskom velikog broja Rusa na naše prostore.

- Sve ove faktore treba uzeti u obzir prilikom analize promena cena na tržištu nekretnina - zaključuje dr Mijušković.

izvor:blic nekretnine

foto:freepik

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.