Istraživanja

Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020.godini

26. May 2021 1.075

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj u proteklih godinu dana korona krize nije se zaustavio trend rasta cene poslovnih nekretnina. Ponuda kvalitetnih poslovnih prostora, industrijskih i logističkih kapaciteta i dalje je manja nego tražnja.

Iako se beleži manji zastoj investicija u prvim mesecima pandemije, druga polovina 2020. godine beleži normalizaciju a najveći deo ugovora sklopljen je u trećem tromesečju. Izvestiocione transakcije iznosile su oko 83% vrednosti zabeleženih u 2019. godini što je oko 550 miliona evra. Najveći broj investicija zabeležen je u Zagrebu (63%), slede Dalmacija, Istra i Kvarner. Najviše aktivnosti bilo je u maloprodajnom sektoru, pa poslovni prostor i hoteli. Iako je bilo velike potražnje najmanje investicija zabeleženo je u industrijskom i logističkom sektoru jer su oni u najvećem broju kompanija koje ih koriste za sopstvene potrebe te nisu na prodaju.

matrix office

foto:matrixofficepark.com

Najveća zabeležene transakcije su prodaja kompanije GTC mađarskom investitoru Optima, u portfoliju gtc-a se nalaze Matrix Office Park, Avenue Mall i poslovni prostori u Avenue Center-u, prodaja Konzuma u Velikoj Gorici za 9.1 milion evra od strane Tower Property Fonda grupi lokalnih investitora kao i prodaja 5 Emezzetinih radnji kompaniji Hemisphere International Properties za 33 miliona evra. Stručnjaci u ovoj godini očekuju nastavak potražnje investitora za kupovinom prostora sa visokom popunjenošću, stabilnim zakupcima i dugoročnim ugovorima. Zbog smanjene ponude takođe se očekuje da se investitori okrenu i nekretninama koje slabije posluju ali imaju mogućnost repozicioniranja i podizanja vrednosti.

Tržište poslovnog prostora uzdrmano je zemljutresom u Zagrebu i radom od kuće

Nakon zemljutresa oštećen je veći broj zgrada u centru Zagreba što je stvorilo privremen rast potražnje za poslovnim prostorima klase A izvan gradskog jezgra. Kako je zbog pandemije prošle godine veliki broj radnika upućen na rad od kuće u ovoj godini se očekuje povratak većine zaposlenih ali svakako očekuje se i zadržavanje fleksibilnog modela rada koji bi značio jedan ili dva dana rada od kuće. Pored svega navedenog prosečne cene zakupa poslovnog prostora klase A u Zagrebu ostala je stabilna (oko 12.5e/m2) i to najviše zbog manjka slobodnog prostora koji je oko 5% ukupnih kapaciteta. Potražnja za većom kvadraturom u poslovnim zgradama je i dalje visoka i trenutno se gradi nekoliko poslovnih centara.

KFK Tehnika gradi poslovni park City Island u Buzinu, u blizini zagrebačke zaobilaznice. Projekt se realizuje u nekoliko faza, a reč je o jednoj od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj. U prvoj fazi će do kraja 2022. biti sagrađeno 25.000 nm2 poslovnog prostora prostora. U Splitu je pri kraju gradnja Dalmatia Towera. Neboder sa 27 spratova biće najviša zgrada u Hrvatskoj, predviđeno je 30.000 m2 poslovnog prostora koji će biti završen do kraja 2021. godine. IT kompanija Infobip gradi novi kampus od 10.500 m2 u Svetoj Klari pod imenom Alpha Centauri, dok BHB Domus gradi kompleks mešovite namene od čega je 4.700 m2 poslovnog prostora.

U pripremi je projekat Seven Gardens površine 100.000 m2 i vrednosti 100 miliona evra, investitor je GTC Grupa.city island buzinfoto:cityisland.hr 

Trgovački lanci nastavljaju sa širenjem, ali sporijim tempom

Pandemija je dovela do velikog poremećaja u trgovini zbog ograničenja rada. Trgovački lanci (Plodine, Spar, Kaufland, Tommy) nastavili su otvaranje novih radnji u drugom delu godine, ali sporijim tempom. Najaktivniji je bio Eurospin, italijanski diskont s prehrambenim proizvodima i novi igrač na tržištu. U segmentu neprehrambenih proizvoda najaktivniji je bio Pevex koji je nastavio sa širenjem u manjim gradovima.

Procenat slobodnog maloprodajnog prostora u tržnim centrima u Zagrebu iznosi samo 2% i prosečna zakupnina je 20 e/m2. U prestižnim centrima osnovna zakupnina može dostići 50 e/m2 dok za manje prostore to može biti čak 150 e/m2. Zakup lokala u trgovačkim ulicama je stabilan i iznosi od 30-140 e/m2 u zavisnosti od kvadratue,namene i mikrolokacije. Najveći projekat u izgradnji u Zagrebu je centar Z površine 75.000 m2 sa rokom završetka radova do kraja godine.

Povećana potražnja za logističkim i magacinskim prostorima usled povećanja internet kupovine

Najmanje razvijeni sektor nekretnina u Hrvatskoj, nastavio je s ekspanzijom. Potražnja je i dalje velika jer je većina kapaciteta popunjena i najvećim delom zastarele gradnje. Najjača potražnja dolazi iz maloprodajnog sektora povezanog s prehrambenim lancima. Ti su segmenti zbog povećanja online trgovine postali najtraženiji tip proizvoda, kako za investitore, tako i za zakupce. Prostori veći od 10.000 m2 i dalje nedostaju i kompanija Pevex je u potrazi za prostorom od 200.000 m2 za izgradnju logističkog i distributivnog centra veličine 70.000 m2 Trenutno je slobodno manje od 2,5 posto logističkih kapaciteta. Osnovna zakupnina je oko 5.5 e/m2 u Zagrebu dok za starije industrijske prostore zakup se kreće između 2 i 4 e/m2. Najveće investicije u izgradnji trenutno su dva logističko-distribucijska centra u poslovnoj zoni Meridijan 16 u blizini Velike Gorice. Centri će imati ukupno 68.600 bruto četvornih metara.

Odloženi brojni turistički projekti

Pandemija korona virusa veoma je pogodila sektor hotelijerstva te su odloženi brojni projekti. Tako je zbog pandemije odloženo otvorenje hotela Ambasador u Splitu, investicije vredne 23 miliona eura.

Prema podacima Hrvatske turističke organizacije, u odnosu na 2019. ukupan broj noćenja u hotelima smanjio se za 73 posto, a u kampovima za 53 posto. Hotelskim kapacitetima u Hrvatskoj pretežno upravljaju nezavisni brendovi, ali i dalje postoji velika potražnja međunarodnih hotelskih operatera za ulazak na tržište. Pored svega ove godine hotel Hilton Costabella Beach Resort & Spa najavio je otvaranje u junu 2021. u Rijeci. Naselje će imati 132 hotelske sobe i 66 apartmana, a investicija se procenjuje na 80 miliona eura.

hilton rijeka

foto:rijeka.hr

Hotel Marriott, smešten na poslednjih deset spratova Dalmacija Towera, trebao bi biti otvoren do kraja 2021.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.