Istraživanja

Studija Majkrosofta - Efekti rada na daljinu

19. Dec 2021 1.631

Pre pandemije COVID-19 manje od 5% Amerikanaca radilo od kuće više od tri dana nedeljno, dok se procenjuje da je do aprila 2020. čak 37% Amerikanaca radilo od kuće puno radno vreme. Ne samo da su zaposleni morali da se prilagode ovom novom načinu rada, već su to morali da urade suočeni sa globalnom pandemijom koja je povećavala ukupan nivoa stresa. Iako je bilo jasno da su se obrasci rada promenili tokom pandemije, istraživački tim Majkrosofta je želeo da shvati kakve bi efekte rad na daljinu imao na obrasce rada kada se pandemija COVID-19 završi.

Da bi odgovorili na ovo pitanje, analizirali su podatke koji opisuju radne obrasce zaposlenih u Microsoft-u pre i posle odluke kompanije da se uputi svoje zaposlene na rad od kuće u martu 2020. S obzirom da je bilo zaposlenih koji su radili od kuće pre pandemije pretpostavili su da je bilo kakva primećena promena u njihovom ponašanju nije posledica rada na daljinu, već zbog drugih faktora, od kojih su mnogi verovatno bili povezani sa COVID-19. S druge strane, bilo je mnogo zaposlenih u Microsoftu koji su radili u kancelariji pre odluke replicas de relojes patek philippe o radu od kuće. Pretpostavili su da je svaka primećena promena u njihovom ponašanju posledica kombinacije rada od kuće i istih spoljnih faktora koji su uticali na zaposlene koji su radili od kuće u početku.

Sve u svemu, otkrili su da je prelazak na daljinski rad doveo do toga da formalne poslovne grupe i neformalne zajednice unutar Microsofta postanu manje međusobno povezane i više odvojene. Rad na daljinu je doveo do smanjenja udela vremena za saradnju koje su zaposleni proveli u međugrupnim vezama za oko 25% u odnosu na nivo pre pandemije. Štaviše, rad na daljinu u celoj firmi doveo je do toga da odvojene grupe postanu više intrapovezane dodavanjem više veza unutar sebe. Prelazak na daljinski rad takođe je prouzrokovao da organizaciona struktura u Microsoftu postane manje dinamična; Zaposleni u Microsoftu sarađivali su sa manje novih saradnika. Zaposleni u Microsoftu nisu samo promenili sa kim rade, već i način na koji rade sa njima. Rezultati pokazuju da je prelazak na daljinski rad u celoj kompaniji povećao neplanirane sate poziva, ali je smanjio ukupan broj sastanaka i sati poziva za 5% od njihovog nivoa pre pandemije.

rad od kuce

Ovo sugeriše da povećanje broja sastanaka koje su mnogi imali tokom pandemije nije bilo zbog rada na daljinu, već zbog pandemije i srodnih faktora. Rad na daljinu je takođe povećao asinhronu komunikaciju, poput e-pošte i trenutnih poruka. Na osnovu prethodnih istraživanja, verujemo da je prelazak na manje 'bogate' komunikacione medije možda otežao radnicima prenošenje i obradu složenih informacija. Njihova metodologija je takođe omogućila da se ukupan efekat rada na daljinu u celoj firmi razdvoji na dve odvojene komponente: efekte nekoga ko radi na daljinu na njihove radne prakse i efekte nekoga ko radi na daljinu na radnu praksu svojih saradnika. Otkriveno je da su mnogi efekti rada na daljinu u celoj firmi vođeni efektima na saradnike koliko i efektima na sebe. Ovo sugeriše da čak i ako kompanije usvoje radne aranžmane u kojima se neki zaposleni vraćaju u kancelariju, efekti na obrasce saradnje bi i dalje bili prisutni, iako donekle ublaženi.

U svetlu ovih nalaza, kompanije će morati da preduzmu proaktivne mere kako bi pokušale da pomognu radnicima da nakon povratka u kancelarije ponovo steknu naviku da podele nove informacije sa kolegama, i da koliko to pozitivno utiče na produktivnost i inovacije. Budući da će daljinski i hibridni rad verovatno trajati čak i nakon završetka pandemije, veoma je važno razumeti načine na koji zaposleni sarađuju jedni s drugima kako bi se unapredili njihovi međusobni odnosi kako bi se unapredio njihov rad u kompaniji.

foto.pixabaz.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.