Istraživanja

Šta je planiranje zaliha i kako ga sprovoditi

21. Jan 2022 2.034

Da biste ostvarili prodaju i bili efikasni sve što unesete u svoju radnju mora biti unapred isplanirano. Morate da shvatite: Koje artikle ćete nabaviti, koliko da naručite, kada ćete ih prodati i šta ćete učiniti u slučaju da se ne prodaju kako je planirano. Sve navedeno može se obuhvatiti u procesu koji se zove planiranje zaliha. Ovaj članak će vam dati brzi vodič o procesu planiranja zaliha i kako da ga primenite. 

Šta je planiranje zaliha?

Planiranje zaliha je proces odlučivanja koje maloprodajne proizvode staviti na zalihe i koliko naručiti. Praksa uključuje predviđanje potražnje i budžetiranje, u kojem trgovci na malo uzimaju u obzir podatke o prodaji i trendove kako bi odredili optimalne nivoe zaliha i pravo vreme za prodaju, promocije i sniženja.

Važnost planiranja zaliha

Pravilno urađeno, planiranje zaliha vam omogućava da vodite uspešan maloprodajni posao. Konkretno, pomaže vam da: 

Povećate prodaju - moći ćete da nabavite zalihe proizvoda koji odgovaraju vašem tržištu, što na kraju podstiče prodaju i prihod.

Poboljšajte novčani tok - pravilno planiranje može sprečiti probleme kao što je previše kapitala vezanog u robi. 

Maksimalno povećate skladište - oslobađa vaše skladište ili lokaciju za skladištenje, osiguravajući da imate dovoljno prostora za robu koja stvara prihod.

Poboljšajte zadovoljstvo kupaca - ako imate prave proizvode u pravo vreme, vaši kupci su zadovoljni. Kada ljudi znaju da mogu pouzdano da dobiju proizvode koji su im potrebni, veća je verovatnoća da će se vratiti.

Smanjite zalihe i nedostatke zaliha - planiranje zaliha pomaže prodavcima da izbegnu previše ili premalo zaliha. Pomaže vam da optimizujete nivoe i da zadržite prave količine.

upravljanje zalihama

Kada se vrši planiranje inventara?

Planiranje zaliha ne bi trebalo da bude jednokratna aktivnost. Umesto toga, to je proces koji sprovodite kontinuirano kako sezona kupovine napreduje. Planiranje zaliha može značiti različite stvari, u zavisnosti od perioda godine ili sezone. Uzmite u obzir sledeće:

Predsezona

Ovde se odvija većina predviđanja potražnje. Planirate unapred analizirajući podatke o prodaji iz uporedivih sezona i uzimate u obzir te informacije u vašim odlukama o kupovini. Takođe morate da uzmete u obzir postojeće i buduće trendove, zajedno sa trenutnim stanjem na tržištu da biste utvrdili koje artikle da poručite za predstojeću sezonu. Neki od resursa koji bi bili od pomoći u ovoj fazi su: Istorija prodaja i podaci o zalihama, idealno sa vašeg POS-a ili softvera za upravljanje zalihama. Kvalitativne povratne informacije od saradnika i kupaca. Uzmite u obzir sve komentare, zahteve ili nedoumice koje su izneli vaši česti kupci i pitajte svoje prodajne saradnike o svim značajnim povratnim informacijama koje su dobili o vašim proizvodima. Podaci o tržišnim trendovima, koji se mogu dobiti kupovinom izveštaja ili korišćenjem alata kao što su Google Keivord Planner i Google Trends, koji analiziraju obim pretrage i trendove.

U sezoni

Planiranje zaliha tokom sezone ne prestaje u fazi pred sezonu. Prodavci na malo treba da prate nivoe zaliha i performanse tokom sezone, a zatim da ponavljaju u skladu sa tim. To bi moglo značiti: Pogled na artikle sa najboljim učinkom i ponovno naručivanje dodatnih zaliha ako je potrebno. Pokušajte rano da procenite šta se dobro prodaje kako biste mogli rano da naručite i iskoristite povećanu potražnju. Obraćanje pažnje na razvojne trendove ili događaje, uključujući vremensku prognozu, interesovanja pop kulture, vesti i još mnogo toga. Planiranje rasprodaje i umanjenja vrednosti za artikle koji se ne prodaju. Važno je da ove odluke donesete rano kako ne biste završili sa robom koja se ne prodaje.

Post-sezona

Kada se sezona završi, dobar planer zaliha će koordinirati sa drugim zainteresovanim stranama (npr. kupcima, menadžerima, itd.) kako bi razgovarali o ishodima i rezultatima sezone i šta tim treba da uradi da bi se poboljšao. U ovoj fazi, važno je organizovati podatke prikupljene tokom sezone kupovine i osigurati da su informacije dostupne za buduće planiranje.

Kako to uraditi: 5 metoda planiranja zaliha koje treba razmotriti

Sada kada smo razgovarali o prednostima i osnovama planiranja zaliha, hajde da razgovaramo o tome kako da to stvarno primenimo. Postoji nekoliko metoda planiranja zaliha koje treba razmotriti, a pravi zavisi od vaših proizvoda, sistema upravljanja zalihama i poslovnih procesa.

Ekonomska količina porudžbine (EOK)

Ekonomska količina porudžbine (EOK) je metoda koja se koristi za izračunavanje optimalne količine zaliha koju treba da naručite. Uzima u obzir potražnju proizvoda, jedinične troškove i troškove održavanja kako bi vam pomogao da odredite koliko proizvoda da naručite. Cilj EOK-a je da vam pomogne da odredite količinu proizvoda koja bi vam omogućila da zadovoljite potražnju — bez naručivanja previše što bi povećalo vaše troškove održavanja. Da bi ovaj metod funkcionisao, morate imati čvrstu ideju o sledećem: Troškovi porudžbine – Koliko trošite po narudžbini Stopa potražnje – Broj jedinica koje prodajete u datom vremenskom periodu Troškovi držanja – Troškovi držanja ili čuvanja proizvoda odatle, koristite sledeću formulu: EOK = kvadratni koren od: [2(troškovi porudžbine)(stopa potražnje)] / troškovi zadržavanja

upravljanje zalihama

Minimalna količina porudžbine (MOK)

Minimalna količina porudžbine ili MOK je metod za određivanje minimalne količine zaliha koju treba da naručite u datom trenutku. Ovo je idealno ako želite da maksimizirate svoja sredstva i da ne trošite previše kapitala na zalihe. Ne postoji određena formula za MOK, ali možete odrediti pravu minimalnu količinu porudžbine za vaše poslovanje na sledeći način: Evaluacija potražnje. Saznajte koliko zaliha vam je potrebno uzimajući u obzir svoje istorijske podatke o prodaji, zajedno sa trenutnim trendovima. Saznajte svoje troškove održavanja. Odredite troškove držanja proizvoda. Čuvanje malih predmeta u skladištu koštaće manje od potrebe da se proizvodi drže u okruženju sa kontrolisanom temperaturom. Svesnost svoje tačke rentabilnosti. Kada kupite proizvod, izračunajte koliko treba da prodate pre nego što dostignete tačku rentabilnosti.

Odredite svoj MOK.

Gore navedeni faktori će vam pomoći da odredite minimalnu količinu porudžbine koja je prikladna za vaše proizvode. Recimo da planirate da kupite određeni stil cipela. Prošle godine ste prodali 100 komada tog stila, a ove godine očekujete nešto manju potražnju. Takođe znate da morate da prodate oko 50 jedinica da biste ostvarili rentabilnost. Ako ste na konzervativnoj strani, možete izabrati da naručite 50-75 jedinica tokom prve nedelje i odlučite da ponovo naručite na osnovu performansi proizvoda.

Implementacija FIFO

Skraćeno za prvi ušao, prvi izašao. FIFO je metoda upravljanja snabdevanjem u kojoj se proizvodi koji se prvi nabave takođe prodaju ili prvi odlažu. Idealan za trgovce na malo koji prodaju kvarljive proizvode, FIFO zahteva da vodi evidenciju o datumu kada je svaki proizvod nabavljen i prodat. Praćenje datuma isteka je takođe neophodno. Za najbolje rezultate, strukturirajte svoje zalihe ili skladište na način koji olakšava implementaciju FIFO-a. Supermarket, na primer, može da uredi svoje zamrzivače tako da proizvodi koji su prvi nabavljeni budu izloženi u prvom planu. 

upravljanje zalihama

Postavljanje tačaka za ponovno naručivanje

Tačka ponovnog naručivanja je važan alat u planiranju zaliha, jer pomaže u smanjivanju zaliha u vašoj prodavnici. Prava tačka ponovne porudžbine varira u zavisnosti od potražnje proizvoda, brzine prodaje, vremena isporuke porudžbine i vaše sigurne zalihe. Formula za izračunavanje tačke ponovne porudžbine zahteva dve komponente: Potražnja za vremenom isporuke – prosečan broj prodatih jedinica dnevno pomnožen sa vremenom isporuke proizvoda Sigurnosna zaliha – (maks. dnevne porudžbine k maksimalno vreme isporuke) – (prosečne dnevne porudžbine k prosečno vreme isporuke) Odatle, dodajte zahtev za vreme isporuke vašoj sigurnosnoj zalihi da biste odredili tačku za ponovno naručivanje. Koristićete jednačinu: Tačka ponovnog naručivanja = potražnja za vreme isporuke + sigurnosna zaliha

Just in time (JIT) metoda

Just in time je strategija u kojoj se proizvodi naručuju „po potrebi“. Ovaj metod može značajno smanjiti troškove držanja jer vam omogućava da izbegnete previše zaliha u bilo kom trenutku. Međutim, to zahteva strogu kontrolu nad vašim lancem snabdevanja. Da bi JIT funkcionisao, potreban vam je brz proces naručivanja i pouzdani dobavljači koji mogu da isporuče proizvode na vreme.

Saveti za planiranje zaliha kako biste maksimalno povećali uspeh

  • Sprovođenje redovnog brojanja inventara

Planiranje inventara se u velikoj meri oslanja na tačne podatke. Nepodudarnosti morate svesti na najmanju moguću meru, a jedan od najboljih načina da to uradite je da redovno fizički brojite svoj inventar. Ovo osigurava da se nivoi zaliha koje vidite u vašem sistemu poklapaju sa onim što je stvarno u prodavnici. Obično postoje dve glavne metode za prebrojavanje inventara. Možete ili da izvršite potpuno brojanje (idealno jednom svake sezone) ili da primenite brojanje ciklusa, što je praksa delimičnog brojanja robe na kontinuiranoj osnovi, tako da možete da ostanete na vrhu nivoa zaliha bez potrebe da prekidate redovne radnje prodavnice. Redovni broj zaliha održava nivoe zaliha tačnim, što na kraju dovodi do boljih podataka koje možete koristiti prilikom planiranja zaliha.

  • Automatizujte dosadne zadatke inventara

Olakšajte stvari sebi i svom timu automatizacijom koraka u procesima planiranja zaliha. Na primer, umesto da ručno tražite informacije kao što su prodati artikli ili stopa prodaje proizvoda, pogledajte da li vaš sistem za upravljanje zalihama može da prezentuje brojeve za vas. Vend bi Lightspeed, na primer, može da generiše izveštaje o učinku proizvoda koji automatski prikazuju ove metrike. Ili, umesto da koristite olovku i papir za fizičko brojanje proizvoda, možete se opremiti alatom kao što je skener koji vam omogućava da vršite brojanje zaliha direktno sa telefona.

  • Neka vaš tim bude odgovoran

Planiranje zaliha ima mnogo pokretnih komponenti, uključujući naručivanje zaliha, prijem robe, prodaju proizvoda i generisanje izveštaja. Dobar način da se osigura da se zadaci završe na vreme je promovisanje odgovornosti unutar vaših timova. Redovno pratite korake da biste proverili učinak i osigurali da pravi ljudi imaju vidljivost podataka i izveštaja koji su im potrebni za donošenje odluka o inventaru. Takođe je dobra ideja da čuvate datumske pečate, kao i evidenciju o tome kada su radnje preduzete. Na primer, možete podesiti sistem koji pokazuje ko je naručio artikal i kada. Ovo poboljšava transparentnost i pomaže da tim bude odgovoran.

Postizanje optimalnog nivoa zaliha se ne dešava slučajno. Potrebni su vam pravi procesi planiranja zaliha kako biste osigurali da količine vaših proizvoda uvek budu na mestu. Pratite gorenavedene savete da biste poboljšali svoje planiranje i budite sigurni da ste nabavili solidno rešenje za upravljanje zalihama koje može da pojednostavi vaše procese.

foto:pixabay.com

osmrtnicama

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.