Istraživanja

Slovenci među najbrojnijim kupcima nekretnina na hrvatskom primorju

20. Sep 2022 1.234

Nemci, Austrijanci i Slovenci sve više su zainteresovani za kupovinu nekretnina na Jadranu. Hrvatska Istra je takođe izuzetno popularna među Slovencima zbog blizine i povoljnih cena. Veliki deo posla u agencijama za nekretnine obavlja se sa Slovencima. Šta Slovenci kupuju u Hrvatskoj i koliko su spremni da potroše? Za stan od 50 kvadrata uz more u Medulinu u hrvatskoj Istri, koji je izgrađen prošle godine, platićete samo 125.000 evra. Iako su cene nekretnina i usluga u ovom delu Hrvatske više nego u ostalim primorskim predelima južnih suseda, u poređenju sa nekretninama na slovenačkom primorju, i dalje su pristupačne velikom delu ljudi.

Kupovina nekretnina, posebno duž Jadrana, sve je interesantnija za strance. Većina kupuje kuću ili stan za sebe, neki to vide kao priliku za dobru investiciju, dok drugi žele da dodatno zarade uz pomoć platformi za kratkoročno iznajmljivanje (Booking ili Airbnb). Stranci su 2021. godine u Hrvatskoj kupili 9.514 stanova i kuća, odnosno 50 odsto više nego godinu ranije. Najviše nekretnina kupili su Nemci - 2.637, Austrijanci - 1.109 i Slovenci - 2.309, ili čak 32 odsto više nego godinu ranije. Za kupovinu kuće ili stana na hrvatskom primorju najviše su zainteresovani stranci, a na njihovu kupovinu otpada skoro trećina svih transakcija.

slovenci kupci na hrvatskom primorju

Agenti za nekretnine navode da je i veće interesovanje stranaca za kupovinu nekretnina jedan od razloga velikog skoka cena nekretnina. Oni su u poslednjem kvartalu prošle godine bili 15 odsto veći nego u istom periodu godinu dana ranije. Ovaj skok predstavlja najveći rast cena nekretnina u poslednjoj deceniji.

Agent za nekretnine Erik Matković iz agencije Victus nekretnine rekao je za N1 da među Slovencima na hrvatskom primorju vlada veliko interesovanje za kupovinu nekretnina – oko 35 odsto poslova u njihovoj agenciji za nekretnine sklapaju sa Slovencima. Najmanje 80 odsto kupaca traži nekretninu uz more ili sa pogledom na more. Veliki broj Slovenaca kupuje nekretnine u Hrvatskoj za ličnu upotrebu. Upravo se u Istri mora platiti najviše za kupovinu stana ili kuće. Za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj Slovenci u proseku izdvajaju između 130 i 180 hiljada evra. Koliko se kvadratnih metara može dobiti za ovu cenu? Matković je odgovorio da je to veoma relativno. Na primer, za 180.000 evra prodaju stan od 49 kvadrata, koji se nalazi u drugom redu od mora. Pre nekoliko dana za ovu cenu je prodat stan od 62 kvadrata. Kako je objasnio, stan do 150 kvadrata možete kupiti za 180.000 evra, ali se lokacija neće svideti svima. A u Istri se mnogo gradi, ocenio je. Cene takođe rastu zbog poskupljenja građevinskog materijala.Na pitanje da li zbog rasta cena ima manje tražnje, on je odgovorio da nema jer su kamate do sada bile niske, a krediti dostupniji.

slovenci kupci na hrvatskom primorju

Nekretnine u Istri u Hrvatskoj skuplje za 30 odsto nego prošle godine

Zbog blizine - od Ljubljane se stiže za sat i po - Slovenci najradije kupuju nekretnine u Istri. Agent za nekretnine Azra Valjevac iz agencije za nekretnine Alma Dom Invest, koja prodaje nekretnine u Istri, rekla je za N1 da su 60 odsto njihovih kupaca Slovenci, a 40 odsto Nemci. „Svaki drugi klijent je iz Slovenije“, dodala je ona. Iako se u Istri uveliko gradi, cene nekretnina su naglo porasle, prema procenama našeg sagovornika, 30 odsto više nego prošle godine. Prema njenim rečima, Slovenci kupuju sve, od kuća do stanova, u zavisnosti od iznosa novca koji imaju na raspolaganju, a najčešće kupuju nekretnine u vrednosti od 150 do 350 hiljada evra. Na pitanje šta je kupcima iz Slovenije važno, Valjevac je odgovorila da je pre svega blizina mora. Prema njenim rečima, cene nekretnina su svuda u Istri visoke, a najskuplje u Fažani, Medulinu, Rovinju i Poreču. Ona takođe primećuje da većina Slovenaca kupuje nekretnine na hrvatskoj obali za sebe, a neki i za investiciju ili za kratkoročni najam. U ovom slučaju, stan ili kuća se često predaju agenciji koja brine o iznajmljivanju i gostima. Mnogi ljudi se odlučuju da sami iznajmljuju svoju nekretninu putem Booking-a.

slovenci kupci na hrvatskom primorju

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.