Istraživanja

Raste potražnja za nekretninama na planinama

28. Apr 2021 884

Trend rasta potražnje za nekretninama na srpskim planinama nastavlja se i u ovoj godini. Kvalitetna ponuda i rekordna izgradnja uslovili su rast kupovine i potražnje. Na planinama sve više počinju da se grade kompleksi po uzoru na one u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu a to svakako rezultira i porast cena kvadrata.

Prema Republičkom geodedskom zavodu Kopaonik i dalje važi za eltinu destinaciju i beleži najviše cene po metru kvadratnom. Ukoliko se posmatraju apartmani u starogradnji koji su niskog kvaliteta i iziskuju veća ulaganja cena kvadrata može se naći za minimalnih 500 evra. Cenu kvadrata novogradnje diktira lokacija, kvalitet gradnje i dodatnih sadržaja a najviša postignuta cena je 4.330 evra. U 2020. godini na Kopaoniku je prodato 340 apartmana, dok se nakon otvaranja gondole u Brzeću u tom mestu povećala kako cena ( za 44%) tako i tražnja za apartmanima.

planina

foto:pixabay.com

Zlatibor je i dalje najomiljenija planina za investitore a porast novogradnje beleži se i van gradske zone ka naseljima Palisad, Karaula, Zova...Cena apartmana u starogradnji je prilično raznolika i kreće se u rasponu od 550 eura do 1.670 eura. Novogradnja je dosta skuplja i cene idu do 2.270 evra po metru kvadratnom. U prošloj godini je prodato 204 apartmana a u zoni šireg centra ima slobodnih placeva na prodaju.

Blizina Beogradu kao velika prednost stavlja Divčibare na mapu idealnih destinacija na kojima se beleži značajan porast u gradnji. Prema zvaničnim informacijama prošle godine je prodato 114 apartmana kao i porast cene od 8% u odnosu na 2019. godinu. Trenutno se na ovoj planini zida nekoliko stambenih zgrada koje će imati između 30 i 40 apartmanskih jedinica gde su kvadrature od 20 do 40 m2 a njihova cena varira od 1.400-1.800 e/m2 u zavisnosti od lokacije i dodatnih sadržaja. Beleži se i povećana tražnja za placevima za koje je potrebno izdvojiti od 3.000 pa do 5.000 eura po aru.

 

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.