Istraživanja

Legendarni američki investitor upozorava - šta nam preti kad balon pukne

08. Mar 2022 837

Legendarni investitor Džeremi Grantam predviđa četvrti američki superbalon čije “pucanje” će se odraziti na čitav svet. Jedan od najpoznatijih menadžera investicionih fondova koji je u prošlosti predviđao i krizu u Japanu 1989.godine, kao i globalnu finansijsku krizu 2008. godine upozorava da je proces pucanja super mehura uveliko u toku, a mnoge od najspekulativnijih akcija već gube barem polovinu svoje vrednosti od vrhunca.

Prema njegovim predviđanjima svet treba da se pripremi za budućnost inflacije, sporijeg rasta i nedostatka radne snage. Sve je to neizbežno jer zajedno sa oskudicom sirovina, odlaskom bejbi bumera u penziju, opadanje nataliteta, tržišta u razvoju sazrevaju i geopolitičke tenzije se rasplamsavaju. Sklonost čovečanstva da živi iznad svojih mogućnosti: potražnja za lakim novcem koja je podigla cene imovine pogoršala je nejednakost i sada uzima svoj danak u oblik ekonomskih stresova i fragmentacije društva. Slično tome, potraga za sve višim životnim standardima ostavila je osiromašeno zemljište, zatrovane ekosisteme i promenljivu klimu, smatra on. Zato je biodiverzitet ugrožen i ljudska reprodukcija se usporava. “Jednostavno smo daleko prevazišli dugoročni kapacitet planete da se nosi sa nama“, rekao je Grantam, koji upravlja fondacijom vrednom 1,5 milijardi dolara za zaštitu životne sredine. „Priroda počinje da propada. I na kraju, ako to ne popravimo, počinjemo i mi da propadamo.”

balon na tržištu

Njegova preporuka je da se kompanije i pojedinci pobrinu da imaju rezerve gotovine jer će verovatno biti jako dobrih prilika za kupovine u narednim godinama. Tržišta u razvoju, kao i u nekim od jeftinijih razvijenih zemalja, bila bi mnogo bolja ideja od masovnog držanja američkih akcija. Po njegovom mišljenju ako investitori imaju potrebu da poseduju neke američke akcije onda to trebaju da budu visokokvalitetne akcije koje su u dobrom finansijskom stanju.

Što se Bitkoina tiče on smatra da će doći čitava generacija pametnijih i efikasnijih kriptovaluta koje u budućnosti neće zarađivati novac na tradicionalan način. Određena količina rezerve u plemenitim metalima takođe može biti pametna.

Njegova topla preporuka je izbegavanje tržišta SAD, u bilo kokvim vidovima ulaganja, savet je da se investitori okrenu “jeftinijim” tržištima a to su prema njemu Japan i Velika Britanija. Nekretnine su skupe svuda u svetu ali su van granica SAD-a “normalno” skupe.

Na kraju, niko ne zna da li će balon “pući” sporom deflacijom tokom mnogo godina ili masivnim krahom. U eri neviđeno niskih kamatnih stopa čak je teško razlikovati ono što bi moglo izgledati kao balon i ono što bi mogla biti razumljiva premija kapitala zbog preteranog štampanja novca. Jednog dana će se predviđanja Džeremija Grantama donekle ostvariti – takva je priroda cikličnih i dinamičnih tržišta koja reaguju na ono što se dešava. Poteškoća je, kao i uvek, u određivanju vremena i jednako je moguće propustiti velike prinose zbog izbegavanja potencijalnih gubitaka, jer je pametno ulagati i tokom pada tržišta sa znanjem da će tržišta na kraju ponovo porasti .

foto:bloomberg.com/pixabay.com

2022. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.