Istraživanja

Kupovina ili iznajmljivanje

04. Feb 2023 898

Promena životnog prostora je definitivno jedna od najvažnijih odluka u životu svakog pojedinca. Ovo takođe postavlja pitanje: "Kupovina ili iznajmljivanje stana?". Odgovor na ovo je sve samo ne jednostavan.

Najvažniji faktori su naš način života i finansijske mogućnosti. Moramo da znamo šta nam je dugoročni plan – na koju lokaciju želimo da se preselimo, da li želimo stan ili kuću, koliko dugo planiramo da živimo tamo, da li planiramo da osnujemo porodicu… Kako bismo vam bar malo olakšali pripremili smo 5 stvari na koje treba obratiti pažnju pre nego što se odlučite za kupovinu ili iznajmljivanje.

  • Koliko dugo planirate da živite na istom mestu

Kakva je vaša trenutna životna situacija? Planirate li da se skrasite i zasnujete porodicu? U kom trenutku je vaša karijera? Hoćete li uskoro promeniti posao? Ako planirate da ostanete na određenom mestu duže od 5 godina, kupovina stana se čini razumnom. I sa finansijskog i sa ličnog aspekta. Ako očekujete da se preselite tokom ovog vremena, bilo zbog posla ili da biste osnovali porodicu, onda bi iznajmljivanje bilo bolja opcija. Potrebno je uzeti u obzir da je kupovina ili prodaja stana duži proces koji zahteva više vremena ili sredstava. Naravno, postoji mogućnost kupovine stana i prodaje nekoliko godina kasnije, ali postoji povećana mogućnost finansijskog gubitka.

  • Uporedite troškove kupovine i iznajmljivanja

U mnogim slučajevima, iznajmljivanje može biti jeftinije od kupovine kuće zbog troškova. Ovo uključuje učešće, troškove selidbe, bilo kakvo renoviranje i druge zadatke održavanja kuće.

Troškovi zakupa stana: zakup i agencijska provizija

Troškovi kupovine stana: cena, agencijska provizija, notarska taksa, upis nepokretnosti, troškovi adaptacije, kamata na kredit ukoliko na taj način plaćate stan.

  • Porodična situacija

Važno je sagledati svoju trenutnu porodičnu situaciju i razmisliti da li će se ona promeniti ili ne u narednih nekoliko godina. Ako se to desi, vaše stambene potrebe se takođe mogu promeniti i možda ćete želeti da odložite kupovinu kuće. Na primer, vi i vaš dugogodišnji partner ste se možda upravo verili i planirate da se venčate u naredne 2 godine. U ovom slučaju, kupovina možda nema smisla. Možda vas dvoje želite da shvatite kako da prikupite svoje finansije i smislite zajednički plan budžeta pre nego što razmislite o kupovini kuće.

  • Pregledajte rizike vezane za kupovinu ili iznajmljivanje.

Postoje rizici kojih treba biti svestan prilikom iznajmljivanja i kupovine stana. Iako možete izgraditi kapital prilikom kupovine nekretnina, postoje neki finansijski rizici. Prvo, možete izgubiti novac ako dođe do pada na vašem lokalnom tržištu nekretnina. Takođe može doći do finansijskog gubitka ako nekretninu prodate ranije nego što ste očekivali i ne nadoknadite troškove nastale mogućim renoviranjem. Ne zaboravimo troškove održavanja kuće. Ovo su troškovi koje ćete morati da platite da održite svoj dom u vrhunskom stanju. Ako ste fokusirani na druge životne ciljeve, kao što je karijera koja zahteva da često putujete, ili ako imate nekoliko male dece na koju treba da pazite. U ovim slučajevima, nova imovina može predstavljati previše finansijskih i vremenskih obaveza.

  • Procenite svoju finansijsku situaciju

Važno je napomenuti da morate biti realni u pogledu svoje finansijske situacije kada odlučujete između iznajmljivanja i kupovine. Kada procenjujete cenu iznajmljivanja u odnosu na kupovinu, budite iskreni u vezi sa tim da li možete priuštiti druge troškove unapred, kao što su učešće, popravke, troškovi selidbe i kupovina novog nameštaja. U svakom slučaju, pažljivo planirajte budžet tako da možete sebi priuštiti kupovinu ili iznajmljivanje, bez obzira šta odaberete.

foto:forbs.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.