Istraživanja

Kako stranci rezervišu smeštaj u Srbiji

22. May 2023 841

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u februaru ove godine, u odnosu na isti period 2022. godine, broj dolazaka turista veći za 18,5 odsto, domaćih za osam, a stranaca za 44,6 odsto.

Samo u četvrtom kvartalu prošle godine u Evropi su gosti proveli 97 miliona noćenja u kratkoročnom najmu smeštaja rezervisanom preko onlajn platformi poput „Booking” „AirBnB” i „Tripadvisor”, pokazuju najnoviji podaci Evropskog zavoda za statistiku Evrostat. Ovi podaci pokazuju da je broj gostiju povećan za 25 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Statistika pokazuje da su gosti tako prošle godine proveli ukupno 547 miliona noćenja u smeštaju rezervisanom preko ovih sajtova, što je rast od 50 odsto u odnosu na 2021. godinu, a rezultati premašuju i one rekordne iz 2019, odnosno pre pandemije.

Najbolje rezultate i rast ostvarile su Švedska, Francuska i Belgija, dok je najizraženiji pad zabeležen u Češkoj, Mađarskoj, Irskoj i Estoniji. Evrostat saopštava da su najpopularnije destinacije smeštaja preko onlajn platformi bile Hrvatska sa 20 miliona noćenja, uglavnom na moru, francuska Azurna obala sa 11 miliona noćenja, i španska Andaluzija sa deset miliona rezervacija.

rezervacija smestaja

Kada je reč o Srbiji zvanična statistika ne beleži ovakve rezultate , pa je teško i pretpostaviti koliko je rezervacija u našoj zemlji bilo preko onlajn platformi, a poznato je da strani turisti upravo na taj način obezbeđuju smeštaj. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u februaru ove godine, u odnosu na isti period 2022. godine, broj dolazaka turista veći za 18,5 odsto, a broj noćenja za 21,5 procenata. Od tog broja broj domaćih turista je veći za osam, a stranaca za 44,6 odsto. Građani Rusije su evidentirani kao najbrojniji strani turisti u Srbiji kada je reč o prvih devet meseci prošle godine, pošto su ostvarili više od 360.000 noćenja. Posle njih slede gosti iz Turske sa više od 315.000 noćenja. Inače iz Rusije je u prvih devet meseci bilo 75.300 dolazaka, a iz Turske oko 91.700. Prema ostvarenom broju noćenja slede BiH sa 254.000, Nemačka 191.000 i Crna Gora sa 151.000 noćenja. Više od 100.000 noćenja ostvarili su i građani Severne Makedonije, Rumunije, Kine, Hrvatske, Slovenije i Indije. Za devet meseci zabeleženo je i oko 15.500 dolazaka državljana Ukrajine, koji su ukupno ostvarili oko 44.000 noćenja. U našoj zemlji je u tom periodu zabeleženo ukupno 3,61 milion noćenja i 1,29 miliona dolazaka stranih turista. Reč je, dakle, o ukupnom broju, ali i dalje nemamo podatke o tome koliko je noćenja rezervisano u kratkoročnom najmu preko onlajn platformi. Sigurno je da taj broj raste, ali i dalje nemamo ni tačan broj registrovanih objekata za kratkoročno iznajmljivanje, s obzirom na to da mnogi i dalje rade neregistrovani.

rezervacija smestaja

Kako bi se rešio problem sumnjivih i lažnih rezervacija smeštaja, ali i povećala konkurentnost, vlasnicima objekata za izdavanje je nedavno omogućeno uvođenje bezgotovinskog plaćanja.

Nova usluga je predstavljena u okviru Sajma turizma u Beogradu, kada je rečeno da će fizičkim licima ubuduće biti omogućena bezgotovinska naplata smeštaja u kategorisanim objektima koji se oglašavaju preko platformi poput „Booking”. Ova nova usluga omogućiće fizičkim licima da gostima ponude plaćanje karticama, što do sada nije bio slučaj. Uslov je da je reč o registrovanim objektima za izdavanje smeštaja. Do sada se dešavalo da gosti rezervišu smeštaj bez rezervacije i plaćanja unapred, a onda se predomisle i ne pojave se u objektu. Vlasnici smeštaja u ovim slučajevima nisu imali način da naplate nanetu štetu.

izvor:politika.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.