Istraživanja

Istraživanje Deutsche Welle o cenama smeštaja i usluga omiljenih destinacija za nemačke turiste

05. Jun 2023 1.495

Godišnji odmor na jugu Europe je za Nemce uglavnom jeftiniji nego letovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je uporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smeštaja u europskim zemljama.

Porast troškova energije i hrane uteče na smanjenje raspoloživog budžeta velikog broja ljudi u Nemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju nemački statističari. „Ali, posebno u južnoeuropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Europe je visina cena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno niža nego u Nemačkoj“, dodaje Destatis.

cene na turistickim destinacijama

Turska: 56% jeftinija od Nemačke

Visina cena u Turskoj i Albaniji je bila najniža među državama koje je „pročešljao“ Savezni zavod za statistiku. U obe te zemlje su cene turističkih usluga bila za 56% manje nego u Nemačkoj. U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za nemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće, piše Deutsche Welle. U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mesec u kojem je Destatis analizirao cene) plaćalo u proseku 18% manje nego u Nemačkoj. U Hrvatskoj i na Kipru – 17% manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21%. A još povoljnije su cene bile u Crnoj Gori i Rumuniji – gde se za hotelski smeštaj i odlazak u restoran moglo proći 46% jeftinije nego u Nemačkoj. Hrvatska je, sudeći po navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije. Što se tiče zemalja na jugu Europe, od svih u kojima je Destatis analizirao cene najskuplja je bila Italija. Ali i na Apeninskom poluostrvu je, tvrde nemački statističari, visina cena u hotelima ili restoranima u istraženom razdoblju bila pet posto niža nego u Nemačkoj.

cene na turistickim destinacijama

Švajcarska 61% skuplja od Nemačke

Za građane Savezne Republike Nemačke je odmor na severu Europe ili u nekim susednim zemljama skuplji od letovanja u Nemačkoj. Od svih istraženih zemalja, u martu najskuplja je bila Švajcarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61% više nego u Nemačkoj. Skuplje su i među Nemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške – i to za više od 40%. Finska je nešto malo manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Nemačke: tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25% skuplji nego u Saveznoj Republici. U Irskoj su turisti morali platiti 21% više, odmor u Švedskoj je bio 17% skuplji nego u Nemačkoj, a u Austriji 15%. U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u ožujku se za hotelske smještaje i posjete restoranima morali platiti osam posto više nego u Njemačkoj, objavio je Destatis.

cene na turistickim destinacijama

Nemci ne štede na odmoru

Iako su posljednjih meseci troškovi života znatno porasli i u Nemačkoj, a stopa inflacije dostigla rekordne brojeve, te uprkos nesigurnostima vezanima za dalji razvoj rata u Ukrajini, većina nemačkih turista u ovoj letnoj sezoni želi konačno (ponovno) uživati na odmoru bez puno briga. Po podacima koji su objavljivani proteklih meseci, turistička branša očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine, u kojoj je volumen turističkih aranžmana dostigao visinu iz godine pre pandemije koronavirusa.

„Top 5 turističkih destinacija će biti Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugal“, prognoziraju predstavnici DRV-a.

foto:freepik.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.