Istraživanja

Ekspanzija elektronske trgovine u Srbiji

01. Mar 2022 1.546

Elektronska trgovina u Srbiji ima potencijal, budućnost i u vreme pandemije pokazalo se koliko je ovaj segment neizostavan deo poslovanja. Mala i srednja preduzeća povećavaju za 30 odsto svoj bilans uspeha ukoliko imaju e-prodavnice. U e-commerce poslovanju kvalitet usluge je sve bolji, a kupci jačaju poverenje u ovaj način kupovine.

Prema istraživanju USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, jasno je potvrđeno da je stopa rasta kompanija koje imaju web shop i e-commerce kao opciju znatno veća od prosečnog rasta kompanija u Srbiji, odmah iza rasta kompanija koje su i izvoznici i imaju opciju online kupovine. 

Postojale su velike predrasude i nepoverenje građana u e-trgovinu i u skladu s tim Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u saradnji sa USAID programo za ekonomski razvoj izdao vodiče za e-trgovinu, koji otklanjaju sumnje u online trgovinu. Jedna od glavnih poruka Vodiča je da postoji razlika kad se kupuje online kod registrovanih prodavnica, onih koje nude opciju online plaćanje u odnosu na to kad se kupuje bez prethodnog istraživanja i kod nepoznatih prodavaca.

Obim elektronske trgovine u prvih devet meseci 2021. godine veći je nego u celoj prošloj godini, kada su gotovo duplirani broj i vrednost dinarskih onlajn plaćanja, izjavio je za „Politiku” Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. – Na početku pandemije mnogi su bili sumnjičavi i pri stavu da će zaokret potrošačkih navika ka elektronskoj trgovini biti privremen. Međutim, nastavak ekspanzije onlajn kupovine u 2021. godini potvrđuje da su se potrošačke navike trajno promenile – ocenjuje Kandić.

elektronska trgovina

On je precizirao da je u prva tri tromesečja 2021. godine realizovano blizu 16 miliona dinarskih elektronskih transakcija, što je za 70 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pored toga, istakao je da je vrednost pomenutih transakcija u prvih devet meseci iznosila 38 milijardi dinara, što je rast od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U prošloj godini je prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zabeleženo ukupno 14 miliona dinarskih onlajn plaćanja u vrednosti od 32 milijarde. Raste i broj internet sajtova domaćih trgovaca, kojih je na kraju septembra bilo 2.970, što je povećanje od 47 odsto internet prodavnica u odnosu na pre godinu dana. Prema Kandićevim rečima, korist od elektronske trgovine je obostrana i za trgovce i potrošače jer prvi kroz internet prodaju imaju veće tržište i manje troškove, a drugi pravo na odustanak od kupovine u roku od 14 dana po isporuci robe, što nije slučaj u tradicionalnoj trgovini.

Uvidom u Nacionalni registar potrošačkih prigovora, koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, za period od 1. januara do 2. decembra 2021. godine evidentiran je, prema njegovim rečima, ukupno 21.081 potrošački prigovor, od čega se 1.099 odnosilo na onlajn trgovinu. Najviše prigovora je bilo na robu, i to na obuću, odeću, belu tehniku, kućne aparate i računare i IT opremu.

elektronska trgovina

„Imali smo trgovce koji su bili spremni na ono što nas je sačekalo, ali imamo i puno onih koji nisu verovali. Ono što se desilo je rast, a što je mnogo važnije jeste da su kupci probali da kupuju online, preživeli su i ostali tu sa nama. Moramo da zajedno radimo na tom eko sistermu na prodaji, ali i zadovoljstvu kupaca. E-commerce možemo porediti sa rudnikom, morate da uđete u dubinu, radite na procesima, digitalnoj transformaciji, timovima, partnerima u smislu digitalnih platformi, kao i u segmentu plaćanja i logistike. Apel za sve one koji su eventualno propustili prethodni talas, da uđu u ovaj segment, imamo rast od 100 odsto, kupci ostaju. E-commerce nam se uveliko dešava i na nama svima je da se procenti još povećaju“, kaže Zorana Milidrag, predsednica, eCommerce Asocijacija Srbije.

izvor:politika.rs/novaekonomija.rs

foto:pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.