Istraživanja

Donošenje investicionih odluka na današnjem tržištu nekretnina

Kako odabrati tip imovine za investiciju s obzirom da iako zgrade dolaze u svim oblicima i veličinama, one obično spadaju u jednu od četiri glavne klase. To su stambeni, maloprodajni, kancelarijski i razvojni (zemljište). Hajde da ukratko pogledamo svaki:

Stambeni

Najbolja investiciona nekretnina za početnike je obično stan. Stanovi zahtevaju malo održavanja jer se stambena zajednica brine o zgradi i spoljnim popravkama, ostavljajući vas da brinete o unutrašnjosti. Stanovi, međutim, imaju tendenciju nižih kirije pa je samim tim za isplativost investicije potreban je duži period. Porodice ili parovi se ponekad smatraju boljim stanarima od samaca jer postoji percepcija da porodice mogu biti finansijski stabilnije i redovno plaćati kiriju. Za najveći potencijal potražite nekretninu koja bi – uz nekoliko kozmetičkih promena i manjih renoviranja – privukla zakupce koji mogu da plaćaju veće kirije. Ovo će takođe povećati vrednost imovine ako odlučite da je prodate nakon nekoliko godina.

investicije

Maloprodaja

Ova kategorija obuhvata sve, od malog salona za nokte u prizemlju stambene zgrade do poznatih brendova i velikih prodavnica. Zakupnine ovih nekretnina su često veće od stambenih kada se gleda visina rente po metru kvadratnom ali je u ovom slučaju potrebno dobro poznavati potrebe kraja u kom se lokal nalazi kao i određivanje ciljne grupe potencijalnih zakupaca. Kada procenjujete maloprodaju, uzmite u obzir da zakupac ima potencijal da privlači ljude na svoju stalnu lokaciju. To su kod nas najčešće lanci marketa, apoteke, pekare, lanci kafeterija, kladionice, labaratorije… Takođe veliku pažnju treba obratiti i na uslove koje određene kategorije zahtevaju kako bi lokal zakupile.

Kancelarija

Cene za ovu klasu imovine će često biti iznad ostalih, zbog čega su za njih nekad potrebna veća sredstva. Pored toga, mogli bi proći meseci (ili više!) pre nego što ovi prostori ostvare prihod. To je zato što će kancelarijske površine možda morati da budu prilagođene ili renovirane za zakupca. Pored toga, visoka specijalizacija znači da ako zakupac ode, može biti teško pronaći zamenu. Održavanje ovih prostora često traži specijalizovanu property management kompaniju.

investicije

Razvoj ( zemljišta )

Predviđena za ozbiljnije investicije, ova klasa generalno dolazi sa visokim početnim troškovima i dugim rokovima. Sticanje zemljišta i izgradnja na njemu je tipično projekat koji je najpogodniji za iskusne, visoko kapitalizovane investitore. Sa toliko mnogo potrebnih koraka, od finansiranja do izgradnje do upoznavanja i pronalaženja zakupaca, može potrajati nekoliko godina ili čak decenija da se povrat investicije ostvari. Pored razumevanja dostupnih tipova imovina, poželećete da se oslanjate na svoju prošlost i iskustvo prilikom donošenja odluka.

Stambena nekretnina najčešće je prva nekretnina za investitore početnike i veliki broj investitora ostaje u tom sektoru i nastavlja da ulaže u tu vrstu možda će neko razmisliti i o većem izazovu sa nekim dobrim lokalom ili kancelarijama kvadratura do 50-ak m2. Imati pregled dostupnih tipova nekretnina zapravo je samo početak puta za investiranje u nekretnine. U sledećim člancima ćemo izložiti druge ključne elemente, uključujući nijanse različitih tipova imovine i nivoe rizika koji su im povezani.

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.