Istraživanja

Da li će samouslužne kase postati prošlost?

30. Jan 2024 544

Iako su kod nas u upotrebi malo više od 10 godina godina, automatske odnosno samouslužne kase smatraju se pionirima automatizacijom i nastale su krajem osamdesetih godina. Danas mnogi trgovinski lanci menjaju svoje planove oko njihovog korišćenja, smatrajući da tehnologija nije ispunila očekivanja.

Britanski lanac supermarketa Booths je najavio da uklanja samouslužne kase u svim osim u dve od svojih 28 trgovina. U SAD veliki trgovinski lanci, poput Walmarta, Costca i Wegmansa, takođe menjaju svoje planove u vezi širenja takvog oblika plaćanja. Menadžeri trgovinskih lanaca tvrde da su te odluke doneli zbog pritužbi kupaca. Tačnije, kupci mnogo greše prilikom korišćenja, a to stvara gubitke. Dobar primer su voće i povrće, kod kojih kupci moraju odabrati između više sorti s različitim cenama, a često, slučajno ili namerno, prijavljuju drugačije sorte od onih koje su uzeli.

Problem postoji kod naplate proizvoda koji imaju starosna ograničenja, kao što su alkohol i duvan, jer naplatu takvih proizvoda opet mora „odobriti“ na samouslužnoj kasi zaposleni trgovine.

Krađa kao glavna pretnja

Neki američki trgovci na malo navode krađu kao motiv za odbacivanje kasa bez osoblja. Podaci pokazuju da trgovine koje koriste tehnologiju samonaplate imaju stope gubitaka dvostruko veće od proseka industrije. Stručnjaci kažu da je još jedan neuspeh tehnologije samonaplate taj što u mnogim slučajevima jednostavno ne dovodi do uštede troškova kojoj su se kompanije nadale. Tokom vremena su se razvile brojne tehnike varanja. Neki artikli se ne skeniraju (pa se ni ne naplate), jeftiniji proizvodi se skeniraju umesto skupljih slične težine, koriste se i lažni bar kodovi.

samousluzne kase

Kupci su podeljeni oko načina plaćanja

Deo preferira tradicionalne kase jer vrednuju više ljudski kontakt i socijalnu interakciju. Dodatno, u anketama mnogi izjavljuju da na samouslužnim blagajnama imaju osećaj kako obavljaju tuđi posao. Sistemi često „blokiraju“, što moraju ispraviti radnici koji stoje oko samouslužnih blagajni i asistiraju kupcima. Mnogima je neugodnije zatražiti pomoć od zaposlenog nego čekati da kasir sam sve skenira i naplati. Nije neobično da mane određene tehnologije postanu jasne tek kada se ona proširi i postane uobičajena. Ali to ne znači da će ona nestati, samo da će morati da se menja i da će se brzina širenja smanjiti. Izgleda da posao blagajnika/ce neće nestati, ne zbog toga što tehnički to nije moguće već zato što su ljudi društvena bića i socijalnim interakcijama dodaju određenu vrednost.

info:blic/bizlife

foto:freepik/pixabay

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.