Istraživanja

Cene kuća i stanova na albanskoj obali

16. May 2023 1.413

Povećanje cena vila i stanova na albanskoj obali nastavlja se i 2023. U novogradnjama u stambenim naseljima u Valoni i Sarandi, prema podacima agencija za nekretnine, cene stanova su porasle za 40 odsto u odnosu na 2022. Na obali Drača i Kereta , cene nekretnina u prvoj liniji do mora su 15% skuplje. Agencije za nekretnine tvrde da su glavni razlozi za poskupljenje velika potražnja stranaca i poskupljenje građevinskog materijala.

U turističkim naseljima, koja su ove godine počela da se grade, poput Orikuma u ​​Valoni ili Sarande, cene stanova kreću se od 2.500 do 3.500 evra po kvadratu. Isti trend se beleži i za vile na obali koje se prodaju se ceni od 1,6 miliona evra, 33 odsto više nego prošle godine.

„Prošle godine maksimalna cena za novogradnju sa pogledom na more na obali Drača i Kereta bila je do 1.300 evra/m², ove godine je 1.500 evra/m². Većina kupaca, uglavnom stranaca i iz dijaspore, uvek traže nekretnine u prvoj liniji. Novogradnja na prvoj liniji do mora je retka i zbog toga su cene porasle”. Predstavnik agencije za nekretnine "Century 21 EON" dodaje da u Draču i dalje postoje nekretnine sa ekonomskim cenama, koje više vole meštani. „Stanovi izgrađeni pre 10 ili 15 godina u Golemu se prodaju po ekonomskim cenama od 600-650 evra/m², koje preferiraju meštani”

Agencije za nekretnine tvrde da su cene na obali Drača dostigle vrhunac u poslednje dve godine i da se ne očekuje dalji rast. Tržišni stručnjaci su dodali da je potražnja stranaca povećala cenu u Draču. Čak su i mnoge stanove prema nalazima agencija za nekretnine u periodu 2019-2021 kupile poljske i češke agencije po ceni od 500 evra/m² i preprodavale stranim državljanima po ceni od 750 evra/m². Agencije za nekretnine smatraju da je to faktor koji je podigao cene drugih vlasnika koji preprodaju stanove.

cene stanova albanska obala

Cene stanova u Draču u kompleksu “Yacht & Marina”

Iako su nekretnine u novom projektu „Durres Yacht & Marina“, koji se očekuje da bude izgrađen još uvek prodaje “u vazduhu”, to nije sprečilo investitore da poskupe stanove. Kako je saopštila prodajna služba koju je kontaktirao "Monitor", cene stanova za treću devetospratnicu kreću se od 1.650 do 2.800 evra/m². Prema ranije objavljenom poslovnom planu projekta, prodajne cene su se kretale između 1.500-2.000 evra/m² (povećanje od 10 do 40%). Prodajni agenti Durres Yacht & Marina je rekla da su prodajne rezervacije za prve dve stambene zgrade već završene, a da se projekat za novu zgradu očekuje krajem marta.

Prodaja stanova kompanije "Eagle Hills Real Estate Development" počela je 8. decembra, putem "Ugovora o rezervaciji" kojim je bilo predviđeno plaćanje na rate za kupovinu stana. Naime, 40% vrednosti stana podeljeno na 3 rate biće plaćeno pre dobijanja građevinske dozvole, i to: 20% od kupoprodajne cene u roku od 5 dana od potpisivanja Predugovora; 10% kupoprodajne cene plaća se najkasnije u roku od 3 (tri) meseca od dana izdavanja građevinske dozvole i 10% kupoprodajne cene najkasnije 6 meseci od dana izdavanja građevinske dozvole. Ostatak vrednosti stana biće plaćen po šemi: 15% vrednosti pre ili posle završetka izgradnje, 20% cene pre ili posle zastakljivanja i 5% kupovine cena će biti plaćena u roku od 5 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti.

„Drač Jahte & Marina" je zajedničko preduzeće između albanske vlade (33% preko Albanske kompanije za razvoj morskih luka) i dve kompanije iz Ujedinjenih Emirata (Eagle Hills Real Estate Development, sh.a., i Nshmi Development LLC", sa 67% zajedno) koje realizuje projekat sa strateškim statusom. Projekat je dobio strateški status, nakon čega je albanska država postala suakcionar, jer je projektu stavljeno na raspolaganje 80 hektara državnog zemljišta. Kompanija je imala brojne pogodnosti kao investitor, kao što je oslobađanje od infrastrukturnog poreza u građevinarstvu (4% vrednosti prodaje i stambenog poreza od 3%). Ukupno je predviđena izgradnja skoro 13 hiljada stanova (4 hiljade u prvoj fazi i oko 8.600 u drugoj fazi) i nekoliko hotela sa više od 850 soba. Za jahte je predviđeno 280 vezova.

cene stanova albanska obala

U Lungomareu velika potražnja poskupljuje stanove i do 60%

Ove godine beleži se visok rast cena stanova za novogradnju u Valoni. U oblasti Lungomare, na prvoj liniji izgradnje od mora, maksimalne cene stanova dostigle su 2.700-2.800 evra/m² prema podacima agencije za nekretnine „Albania Property Group”. Reč je o konstrukcijama koje su u prvoj fazi razvoja. Ove godine na prvoj liniji izgradnje u Lungomareu, ali za stanove koji nisu okrenuti ka moru, cene se kreću od 1.200 do 1.300 evra/m². Agencije za nekretnine tvrde da je glavni razlog visokog rasta cena u Lungomareu velika potražnja i veoma mala ponuda. I ove godine potražnju za nekretninama u ovom kraju predvode stranci dok se domaći kupci odlučuju na kupovinu radi izdavanja.

cene stanova albanska obala

Stranci kupuju kuće u Sarandi, cene rastu 40%

U Sarandi cene nekretnina i dalje rastu. Prošle godine minimalna cena novih stanova prema agencijama za nekretnine kretala se od 1.200 do 1.300 evra/m², dok je maksimalna dostizala do 1.800 evra. U 2023. godini stanovi u novim stambenim naseljima će se prodavati po cenama iznad 1.500 do 2.500 evra/m². Dok se cene nekretnina uz more prodaju od 3.000 do 3.500 evra/m². Eron Čumani, administrator agencije "Investment Properyi Sarande", ističe da su u poređenju sa godinama pre cene stanova u Sarandi porasle za 40%. Razlog poskupljenja je povećana tražnja stranaca, ali i povećanje troškova gradnje. Za noviju nekretninu površine 65 m², prodajna cena dostiže i do 100.000 evra u odnosu 70.000 – 80.000 koliko je bilo ranije. Nove zgrade su luksuzne i uključuju teretane, SPA ili bazene u rezidencijalnoj rezidenciji. Na rast cena uticao je i porast tražnje.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.