Istraživanja

Cene i dalje postepeno rastu iako se potražnja smanjuje

05. Sep 2023 999

U drugom tromesečju cene starogradnje porasle su 12,8 odsto što je nešto više nego što je poskupela novogradnja (8,3 odsto). Zanimljivo je da cene, mada usporeno, ipak rastu, iako se u prvoj polovini godine smanjuje broj prodatih stanova. Nakon međugodišnjeg pada od 15 odsto u prvom tromesečju, u drugom je pad kupoprodaja na godišnjem nivou smanjen za čak 21,3 odsto.

Najveći pad prometa stanova zabeležen je u Beogradu, za 24,6 odsto međugodišnje, nakon smanjenja od 16,6 odsto u prva tri meseca ove godine. „Trendovi u vezi s padom aktivnosti na tržištu stanova uz nastavak rasta cena, po svemu sudeći, posledica su pada kreditiranja usled rasta kamatnih stopa, a koji je izvesno doveo do pada ponude.

S druge strane, tražnja za stanovima, iako je po svoj prilici takođe smanjena, nije opala u meri u kojoj bi za posledicu imala eventualan pad cena. U prilog prethodnom govori zabeležen pad broja stanova kupljenih uz kreditno finansiranje koji traje tokom prethodnih šest tromesečja, a koji je u drugom kvartalu 2023. iznosio čak 53,7 odsto međugodišnje. I udeo stanova kupljenih uz kredit je stoga opao na 16 odsto u drugom tromesečju 2023. dok je pre dve godine činio oko trećinu svih ugovora o prometu stanova“, navodi se u izveštaju RGZ.

Vrednost tržišta nekretnina od aprila do juna iznosila je 1,7 milijardi evra i to je pad od 13 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Polovina prometa drugog tromesečja obavljena je u Beogradu, 871 miliona evra. Od tih 1,7 milijardi evra, 58 odsto odnosilo se na promet stanova, a ostatak se odnosio na kuće, građevinsko i poljoprivredno zemljište, poslovni prostor i ostale nekretnine. Stručnjak za tržište nekretnina i ovlašćeni procenitelj Kaća Lazarević ističe da je tržište od decembra prošle godine u ozbiljnoj stagnaciji i blagom padu cena starogradnje, dok novogradnja stagnira, doduše na visokom nivou. „Promet nekretninama je usporen kao nikada. Kod notara ne mora da se zakazuje, nema gužvi. Kreditnih kupaca ima u neznatnom broju, a ostali su keš kupci. I oni sada pokušavaju da dobiju što bolji stan za svoj novac“, objašnjava ona dodajući da je tržište kuća potpuno stalo.

Navodi konkretan primer stana salonca od 150 kvadrata u užem centru Beograda koji je počeo da se oglašava na 400.000 evra, pa na 350.000, pa na 320.000, a prvu ponudu je dobio na 290.000 evra. „Tržište je u ozbiljnoj krizi. Ljudi vagaju da li da kupe stan ili ne, a pojavljuju se i alternative. Za one sa novcem koji kupuju investicione nekretnine, otvara se mogućnost kupovine stana u Rijeci, Rovinju, Trstu…“, napominje ona.

Donedavno je tržište bilo takvo da je „kralj onaj ko ima stan za prodaju“, a danas je „kralj onaj ko ima kupca“. Jedan od ključnih faktora na usporavanje prometa nekretnina su kamatne stope na kredite, ocenjuju stručnjaci.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.