Vesti
Beograd

U planu obnova lučke kapetanije

21. Feb 2022 1.370

Zgrada Lučke kapetanije, jedino zdanje od Brankovog mosta do Beton hale koje je preživelo i ratove i urbanistička preuređenja tog prostora, posle sređivanja Savskog keja dolazi na red za obnovu. Na ovoj zgradi, kako saznajemo, biće sređeni krov, oluci, ograde, stubovi, kao i fasada.

Posao je dobila firma „Koto”, a naručilac tog posla je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. – Planiranim građevinskim radovima predviđena je zamena postojećeg krovnog pokrivača (duplo falcovan ravan lim) i hidroizolacionog sloja. Biće menjane i olučne horizontale i vertikale, radiće se popravka i zamena svih dotrajalih, oštećenih delova daščane oplate i termoizolacionog sloja krova nastalih usled prokišnjavanja – kažu u firmi „Koto”. Sređivanje zgrade Lučke kapetanije u Karađorđevoj predviđa radove na fasadi – bojenje spoljnih zidova i čišćenje postamenta objekta od veštačkog kamena. – Sa bravarskih elemenata na fasadi skidaju se slojevi postojeće boje i završno se molerski tretiraju antikorozivnim bojama ograde i stubovi. Predviđena je i popravka završne obloge na spoljašnjim stepeništima – objašnjavaju u firmi „Koto”.

Pošto ovaj objekat, kako podsećaju, pripada prostorno kulturno-istorijskoj celini Kosančićev venac, koji predstavlja kulturno dobro, kao područje najstarijeg kompaktnog srpskog naselja u varoši Beogradu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada je izdao rešenje kojim se utvrđuju uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite na objektu Lučke kapetanije. – U skladu sa uslovima, napravljena je projektna dokumentacija, koja je dobila saglasnost nadležnog zavoda – ističu u kompaniji „Koto”.

lucka kapetanija beograd

Građani koji prate gradske projekte u toku obnove Savskog keja od Brankovog mosta do Beton hale u više navrata su se na forumima pitali hoće li uskoro biti obnovljena i zgrada Lučke kapetanije, kao i da li će biti uklonjena naknadno zazidana terasa u pravcu Savskog keja. Kako kažu u firmi „Koto”, planirana intervencija na objektu Lučke kapetanije sprovodi se u skladu sa zahtevima naručioca i odnosi se na postojeće, zatečeno stanje objekta. To znači da naknadno zazidani deo neće biti uklonjen. Za sada se ne zna precizno kada će sami radovi početi i koliko će oni trajati.

Bogato iskustvo kompanije „Koto”

Firma „Koto” ima dosta iskustva kada je reč o restauraciji i obnovi važnih objekata. Bili su zaduženi za restauratorske radove na brojnim objektima Beogradske tvrđave, uključujući i Kulu Nebojša. Radili su i i zgradu Beogradske zadruge, sanaciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj, potpisuju i radove na Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti. Bili su angažovani i u kompleksima Studenice, Pećke patrijaršije, Gračanice, Dečana, Sopoćana, Žiče... Uključeni su bili i u gradnju hotela „Hilton”, „Rajićeva šoping centra”, „Zemunskih kapija”, naselja Stepa Stepanović... Ova kompanija bila je uključena i u obnovu spomenika „Pobednik”, a bila je i u grupi izvođača koja je nedavno bila zadužena za obnovu spoljašnosti stare Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

Zgrada iz 1906.

Zdanje Lučke kapetanije u Karađorđevoj 6, kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada, podignuto je 1906. godine. Izvedeno je kao jednospratni slobodnostojeći objekat sa sve četiri fasade reprezentativno realizovane u duhu akademizma, sa dekorativnom plastikom. Fasade su koncipirane simetrično. Ovo zdanje predstavlja reprezentativni primer akademske arhitekture pre 1914. godine, kao i materijalno svedočanstvo urbanog i privrednog razvoja Beograda.

izvor/slika:politika.rs

slika.mapio.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.