Vesti
Beograd

Gde je zapelo sa izgradnjom Tiršove 2

13. Mar 2024 632

Tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 u Beogradu raspisan je 12. jula prošle godine, a zainteresovani izvođači imali su rok da se jave do 14. septembra, kada su ponude zvanično i otvorene. Ipak, ni pola godine od otvaranja ponuda, odnosno osam meseci od raspisivanja tendera, odluka o odabiru izvođača za posao vredan 11,2 milijarde dinara (oko 95 miliona evra) nije objavljena, piše eKapija.

Na portalu Javnih nabavki za taj tender stoji da su ponude otvorene, kao i da je u toku pregled i ocena prispelih ponuda. Iz Ministarstva za javna ulaganja, koje je taj tender i raspisalo, nisu želeli da preciziraju kada se očekuje završetak procedure stručne ocene ponuda, kao i kada se može očekivati potpisivanje ugovora sa izvođačima radova. „Radimo aktivno na tome da se što pre završi procedura stručne ocene ponuda na tenderu za izvođača radova za gradnju Tiršove 2“, naveli su u odgovoru za eKapiju.

Kako navodi portal, u novembru prošle godine, iz ovog ministarstva naveli su da se završetak tenderske procedure za izvođenje radova na izgradnji nove Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 u Beogradu očekuje tokom januara. U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je rok za donošenje odluke o dodeli ugovora 60 dana od isteka roka za podnošenje ponuda. Ipak, dodaje se da rok može biti produžen jer se radi o nabavci koja se finansira iz međunarodnog ugovora. „Kako se nabavka finansira iz međunarodnog finansijskog ugovora, može biti predmet dodatnih procedura u pogledu kontrole sprovođenja postupka nabavke, od strane nadležnih tela međunarodnih finansijskih institucija“, piše u dokumentaciji, a rok za ovu vrstu kontrole nije naveden.

EKapija u tekstu podseća da su u martu prošle godine ministar za javna ulaganje Marko Blagojević i guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali sporazum između Srbije i EU o dodeli bespovratne pomoći, a za izgradnju dečje bolnice Tiršova 2, za šta je namenjeno 35 miliona evra. Gradnja nove zgrade klinike u Tiršovoj aktivno se najavljuje još od 2017. godine, kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i izgradnju druge bolnice Tiršova 2.

Kada je na funkciju gradonačelnika Beograda došao direktor Tiršove, Zoran Radojičić, ta tema se ponovo aktuelizovala, pa je tako bivši gradonačelnik najavio i početak radova za proleće 2020. godine. Na jesen 2021. godine počeli su i pripremni radovi, a konzorcijum sastavljen iz četiri firme Novkol, Sky Technologies, WD Concord West i Srbijaautoput dobio je posao na tenderu za izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta za izgradnju nove univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 u Beogradu.

Vrednost posla bila je 6,23 miliona evra bez PDV-a. „Tada je Radojičić izjavio da veruje da će izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biti završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu“, podseća portal. Kada budu izabrani, izvođači radova imaće rok od tri godine za završetak gradnje.

Bruto površina objekta nove Univerzitetake dečje klinike je 61.923.98 metara kvadratnih. Broj bolesničkih postelјa je 167-230 i 71 postelјa u okviru dnevne bolnice, a predviđeno je i 528 parking mesta.

izvor:ekapija/nova ekonomija

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.