Vesti
Beograd

U Beogradu najavljen novi projekat na mestu nekadašnje fabrike Duga 2.320 stanova 40.000 m2 poslovnog prostora

01. May 2023 2.082

UDI Group, međunarodna investiciona grupa sa češkim korenima, planira novi projekat u Beogradu. Plan kompanije je da na mestu nekadašnje fabrike boja i lakova Duga izgradi projekat Duga sa 2.320 stanova i 40.000 kvadratnih metara kancelarija a investicija je vredna 392 miliona evra. Očekuje se da izgradnja počne sledeće godine, saopštila je UDI grupa. UDI Group priprema svoj najveći projekat ikada u glavnom gradu Srbije. Uložiće više od 9,5 milijardi CZK (skoro 392 miliona evra). Na međunarodnom arhitektonskom konkursu, investitor je odabrao održivi dizajn vodećeg britanskog arhitekte Iana Bogla. "Originalni projekat, koji je predviđao uglavnom kancelarije promenjen je zbog promene zoniranja na nivou grada koju je pokrenuo Beograd. Sada je naš projekat multifunkcionalan sa pretežno stambenim zgradama koje su sve traženije u srpskoj prestonici. Otprilike 80 odsto projekta će se tako sastojati od stanova, koji će se graditi na ogromnoj braunfild lokaciji sa ukupno 2.320 jedinica. Za kancelarije će se koristiti oko 40.000 m2, a razmatramo i hotel," objasnila je Marcela Fialkova, direktorka strategije UDI Grupe.

U radu sa arhitektom ne učestvuje samo srpski tim UDI Grupe već i lokalni studio ZAP, koji pomaže da se vizija vodećeg međunarodnog arhitektonskog tima Iana Bogela postavi u lokalne norme i realnost. Trenutno, srpski tim UDI Grupe sa arhitektima radi na izradi projektne dokumentacije za urbanističku dozvolu za deo zgrade koji je direktno povezan sa gradskim linearnim parkom. "Želeli bismo da počnemo sa izgradnjom negde tokom sledeće godine," dodala je Fialkova. "Shvatili smo da bi ovu lokaciju, sa pogledom na Dunav na severu i novim urbanim linearnim parkom na jugu, bolje opsluživale zasebne zgrade nego tradicionalni gradski blok. Mi smo se, dakle, uglavnom oslanjali na ove stavove. Verujemo da je ovo ključ za maksimiziranje vrednosti i arhitektonske čistoće lokacije," Bogl je objasnio specifičan oblik predloženih stambenih zgrada.

duga projekat

Stambene zgrade i kancelarije biće izgrađene po veoma visokim ekološkim standardima. "Na projektu radimo sa stručnjakom Dejanom Milenićem sa hidrogeološkog fakulteta univerziteta u Beogradu, sa kojim istražujemo mogućnosti korišćenja geotermalne energije za proizvodnju toplote. Za projekat računamo na savremene tehnologije za uštedu energije kao što je kombinacija podnog grejanja i pasivnih plafona, što je istovremeno i najefikasnije rešenje za korisnika i najefikasnije rešenje za hlađenje i grejanje zgrade." Fialkova je sažela osnovne elemente ekološkog rešenja. "U projektu Duga zauzeli smo takav pristup i fokusirali se uglavnom na orijentaciju zgrada, što samo po sebi dovodi do smanjenja potrošnje energije kroz 'fabric first' pristup dizajnu, pri čemu je održivost osnovni princip projekta od samog početka. Naglasili smo pravilno izolovani omotač zgrade kako bismo osigurali niske troškove energije," dodao je Bogle.

izvor/foto:property-forum.eu,nationalupdate.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.