Vesti
Region

Stanje na tržištu poslovnog prostora u Hrvatskoj

05. Feb 2024 594

Suprotno europskim trendovima, hrvatsko tržište poslovnog prostora trenutno je u uzlaznoj putanji. Dok je gotovo 60 posto europskih kompanija prema CBRE-ovom istraživanju u poslednje tri godine smanjilo veličinu zakupljenog prostora za 10 do 30 posto, zbog hibridnog rada i obuzdavanja troškova, u Hrvatskoj je stopa nepopunjenosti poslovnog prostora dostigla istorijski minimum ispod dva posto.

- Posmatrajući situaciju u regiji, Zagreb i Beograd imaju sličnu ukupnu ponudu poslovnog prostora od oko 1,2 miliona m2, ali se stopa dostupnosti razlikuje. U Beogradu je oko sedam posto, a najveća razlika je u tome što je u 2022. godini na području Beograda izgrađeno preko 120.000 m2 poslovnog prostora, što predstavlja rast od preko 15 posto na godišnjem nivou i najveću godišnju ponudu kada se uzme u obzir protekla decenija, dok je ukupna ponuda u 2023. godini porasla za više od sto hiljada kvadrata. Ukupan porast ponude poslovnog prostora u Zagrebu tokom 2023. godine nešto je ispod dva posto u odnosu na 2022. godinu.

Najveća stopa nepopunjenosti od 15 posto beleži se u Sofiji, koja ima i najveću ponudu kancelarijskog prostora od 2,4 miliiona kvadrata – prema podacima Martine Tomašević, direktorke sektora poslovnog prostora za hrvatsko tržište u CBRE-u, objasnivši da je nedostatak ponude u glavnom gradu Hrvatske rezultirao listama čekanja za zakup novih poslovnih prostora.

I dok nedostaje klasa A koju čine trenutno oko 56 posto ukupne ponude, starije poslovne zgrade suočavaju se s izazovom ispunjavanja nove potražnje i tehničkih zahteva zakupaca. Naime, zakupci, a posebno multinacionalne kompanije, imaju stroge zahteve kada je u pitanju odabir odgovarajućeg kancelarijskog prostora, jer su njihove poslovne strategije i vrednosti usklađene s ESG strategijama i ciljevima održivog razvoja te su zato njihovi zahtevi prvenstveno usmereni na sertifikovane objekte.

Održivost bitan faktor pri odabiru

- Ovo je standardna praksa za većinu međunarodnih kompanija širom sveta. Na primer, prema CBRE istraživanju za 2023. godinu gotovo polovina (45 posto) europskih zakupaca razmišlja o preseljenju u prostor boljeg kvalitete. Zapravo, 55 posto kompanija koje su učestvovale u istraživanju smatra održivost najvažnijim faktorom pri odabiru. Zakup sertifikovanih poslovnih zgrada u Europi porastao je s 31 posto tržišta u 2019. na 34 posto u prvoj polovini 2023. godine, što potvrđuje trend da je održivost bitan faktor za zakupce pri odabiru zgrade, a taj trend takođe je prisutan i na hrvatskom tržištu – objasnila je Martina Tomašević.

Ponuda A klase poslovnog prostora na hrvatskom tržištu trebala bi se povećati u naredne dve godine, budući da se očekuje priličan broj novih kvadrata: 42.000 m2 u 2024. godini te više od 60 hiljada u 2025.-oj.

Ipak, naglašavaju u CBRE-u, većina nedavno završenih poslovnih zgrada iznajmljena je na samom početku izgradnje, pa je ulaganje u izgradnju poslovnih zgrada u Zagrebu i dalje dobra prilika za investitore.

izvor:lidermedia.hr

foto:a3-doo.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.