Vesti
Region

Šta ulazak u Šengen zonu znači na tržištu nekretnina u Hrvatskoj?

04. Jan 2023 801

Ljudi su uglavnom skloni sigurnim investicijama, a takvima se smatraju nekretnine, najčešći oblik ulaganja u Hrvatskoj. Ali to tržište je bilo jedno od najturbulentnijih – tokom cele ove godine bili smo svedoci divljih cena nekretnina, čija ponuda nije išla u koraku sa tražnjom. Prema ranijim podacima Evrostata, cene nekretnina u Hrvatskoj su u prva tri meseca ove godine porasle za 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je iznad evropskog proseka. U Evropi se usporavanje tržišta nekretnina već dobro oseća, a šta se može očekivati u Hrvatskoj, šta za tržište znači ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu i koje novine donose izmene Zakona o zemljišnim knjigama , neke su od tema o kojima govori Martina Naletilić, licenciranim agentom za nekretnine i suvlasnica agencije Ski Nekretnine. Naletilić kaže da se ulaskom u Šengen može očekivati još jači priliv stranih kupaca, pre svega iz zemalja Evropske unije. Istovremeno, otkriva da ih na nedeljnom nivou kontaktiraju agencije za nekretnine iz velikog broja zemalja EU koje su zainteresovane za saradnju i imaju velike baze potencijalnih kupaca nekretnina na hrvatskom tržištu. 'Povećano interesovanje ili povećana potražnja stranih kupaca sigurno će uticati na buduće formiranje cena nekretnina u Hrvatskoj, a kupovna moć stranaca je po pravilu veća od kupovne moći domaćih kupaca. U Hrvatskoj se očekuje određeno povećanje kamata na kredite, što se već dogodilo u mnogim drugim zemljama, smatra Naletilić.

Ulazak u Šengen i evrozonu

Pored Šengena, 1. januara 2023. u evrozonu ulazi i Hrvatska. Uvođenjem evra olakšava se kupoprodajni proces i donosi određenu stabilnost, ali ne mislim da će to direktno i preko noći uticati na povećanje cena nekretnina u Hrvatskoj, koje se inače ionako već iskazuju u evrima . Međutim, ako je suditi po nekim drugim zemljama koje su u evrozonu ušle pre Hrvatske, na primer po Sloveniji, uvođenje evra će rezultirati generalnim povećanjem cena roba i usluga, smatra Naletilić. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvom tromesečju 2022. godine, u odnosu na posljednji kvartal 2021. godine, cene nekretnina porasle su za 6,5 posto u Zagrebu, 3,3 posto na Jadranu i 6,4 posto u ostatku zemlja. Ako bismo gledali godišnji rast, odnosno u odnosu na prvi kvartal 2021. godine, onda je rast još veći i iznosi 16 posto za Zagreb, 11 posto za Jadran i 14 posto za ostatak Hrvatske. Cena nekretnina se, naravno, formira po pravilu ponude i tražnje, ove godine na cenu je uticala i inflacija, ali potražnja za kvalitetnim nekretninama premašuje ponudu. Povećan broj stranih kupaca dobre kupovne moći, posebno za nekretnine u primorskim gradovima i Zagrebu, dodatno povećava potražnju i time utiče na cenu nekretnina. Ali šta je sa krizom na svetskom tržištu i postepenim padom cena nekretnina? Naletilić kaže da će se to sigurno preliti na hrvatsko tržište i izazvati izvesnu stagnaciju, odnosno korekciju cena. S obzirom na specifičnu mikrolokaciju, veliko interesovanje stranih investitora i ulazak u Šengen i evrozonu, ne očekujemo veće turbulencije na hrvatskom tržištu u narednih šest meseci. Ekonomski stručnjaci izražavaju bojazan da će se kriza na kineskom tržištu nekretnina preliti i na druga tržišta. Kao i do sada, hrvatsko tržište će sigurno osetiti posledice globalne krize. Međutim, sadašnje specifičnosti hrvatskog tržišta, kao i promene koje nas očekuju od 1. januara 2023. godine, donekle bi mogle biti korektiv potencijalnim kriznim situacijama na svetskom nivou , što će se osetiti i u Hrvatskoj, smatra Naletilić.

hrvatska usla u sengen

Zakon o zemljišnim knjigama i mobilna aplikacija 'Moje nekretnine'

Novost na tržištu su izmene Zakona o zemljišnim knjigama, kojima je završen proces digitalizacije zemljišnoknjižnog postupka, koji će građanima i preduzetnicima omogućiti da svoje predloge za upis u zemljišne knjige dostavljaju elektronskim putem, preko notara i advokata. Novost je da od 10. januara građani više neće moći da podnose predlog za upis u knjige poštom ili u zemljišne knjige, već putem aplikacije 'Moje nekretnine'. Sve ovo će svakako povećati obim posla i zahtevati adaptaciju organizacije rada, posebno u notarskim kancelarijama. Rezultat potpune digitalizacije zemljišnih knjiga je uvođenje mobilne aplikacije 'Moja svojstva' preko koje će građani dobijati informacije o svemu što se dešava sa nekretninama koje poseduju, bez obzira da li su podneli zahtev ili neko drugi, a odnosi se na njihovu nepokretnost. To će doprineti transparentnosti, efikasnosti i brzini celokupnog zemljišnoknjižnog sistema i procesa upisa u zemljišne knjige. Konkretno, u našem poslovanju to znači ubrzanje celokupnog procesa kupovine i prodaje i svakako veću pravnu sigurnost za naše klijente. Sve su to pozitivne promene koje dugo čekaju u redovima, smanjuju troškove upisa u zemljišne knjige i povećavaju pravnu sigurnost, tako da verujem da će se građani brzo prilagoditi, zaključuje Naletilić.

izvor:tportal.hr

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.