Vesti
Region

Solarne elektrane na krovovima ljubljanskih zgrada

15. Nov 2023 820

U Sloveniji je sredinom oktobra potpisan ugovor za realizaciju projekta „Zelena energija na površinama i objektima Grada Ljubljane”, u okviru koga je predviđeno da se na krovovima javnih zgrada prestonice postaviti 51 solarna elektrana.

Osnovna ideja projekta je postavljanje solarnih elektrana na krovove javnih zgrada u vlasništvu Grada Ljubljane čije će javne ustanove od privatnih partnera dobijati kompletnu uslugu, odnosno zelenu energiju proizvedenu na javnim zgradama, upravljanje i redovito održavanje solarnih elektrana kao i snabdevanje u slučaju nedostatka električne energije. Prenos većine rizika na privatne partnere ujedno povećava pouzdanost projekta, što se posebno odnosi na obvezu upravljanja i redovitog održavanja, a time i nesmetanog rada solarnih elektrana tokom trajanja koncesije.

Planirano je postavljanje 51 solarne elektrane na krovove javnih zgrada, uključujući osnovne škole, obdaništa, domove zdravlja, sportske i kulturne objekte, ukupne snage oko 5 MWp, a zagarantovana godišnja proizvodnja biće veća od 5200 megavat-sati (MWh).

Vrednost projekta je oko pet miliona evra, a koncesija će da traje 17 godina, nakon čega solarne elektrane prelaze u  vlasništvo Grada. Dodatna vrednost projekta je mesečni obračun električne energije, tzv. „net billing”, koji omogućava korištenje viška električne energije proizvedene unutar obračunskog meseca i to kada postoji manjak energije.

Solarne elektrane će biti spojene u jednu veliku energetsku zajednicu, dosad najveću u Sloveniji, koja će omogućiti efikasno korišćenje energetskih resursa i učiniti projekat održivim. Ljubljana ovim projektom želi da smanji emisije gasova staklene bašte i obezbediti održivu i čistiju budućnost. Planirana je ušteda više od 2.500 tona ugljen dioksida ekvivalenta, vrednost koju prečišćava oko 95.000 stabala prosečne veličine. Javno-privatno partnerstvo je odličan primer saradnje sektora koji udružuju svoje snage i resurse za opšte dobro.

izvor:politika magazin

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.