Vesti
Beograd

Slavija kao novi gradski centar

21. Jul 2021 1.921

Kada je aprila meseca Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio rani Javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina obuhvaćen je prostor od oko 1.9 hektara potencijalno namenjen za mešovite gradske centre (stambeno-poslovne objekte) kao i za proširenje saobraćajnica. Na području plana nalazi se i zgrada Narodne banke Srbije koja neće biti menjana. Predviđena je i postavljanje novih zelenih površina koje bi formiralo novi urbani centar umesto trenutnog rugla.

Još tada kao zainteresovani investitor pojavila se kompanija Stefial-Maison Royale i pokrenula postupak izrade elaborata za izgradnju kompleksa na predmetnoj lokaciji. Njihova želja je da se na tom prostoru izgrade ekskluzivan kompleks koji će biti jedan od simbola Beograda.

dejan stankovic

S tim u vezi ovih dana se planira raspisivanje Javnog međunarodnog arhitektonsko urbanističkog konkursa na kom će biti izabrano najbolje rešenje koje će poslužiti kao osnov za izradu planske dokumentacije. Rok za predaju konkursnih radova je 04.10.2021 na sve informacije se mogu dobiti direktno u kompaniji ili u Društvu arhitekata Beograda koji je sprovodilac konkursa.

Objekat će se prostirati na više hiljada kvadratnih metara gde će prizemlja biti rezervisana za uslužne i trgovinske delatnosti kao i predškolska ustanova kapaciteta 30 dece, zdravstvena ustanova, sala za rekreaciju i slično. Garaže će biti u podzemnim nivoima. Spratnost zgrada između ulica Kralja Milana i interne saobraćajnice planirana je do 9 spratova. S obzirom da se na ovom potezu nalazi određeni broj objekata koji nisu predviđeni da se ruše a nalaze se na potezu mešovite namene, za njih je planirana kompletna adaptacija prizemlja, suterena i ostalih etaža u poslovne i javne sadržaje kako bi se novim izgledom uklopile u celinu.

dejan stankovic

Kompanija Maison Royale kao investitor na tržištu Beograda ima višedecenijsko iskustvo i nekoliko po luksuzu prepoznatljivih zgrada na Vračaru a kao novi projekat koji su započeli pominje se Royal Art Residence na Kosančićevom vencu.

fotografije:maison-royal.net

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.