Vesti
Srbija

Širenje turističke ponude Subotice

04. Sep 2023 589

U skladu s planovima za širenje turističke ponude, većina postojećih objekata na Paliću namerava da se dogradi i proširi. Tako se bar čini na osnovu plana detaljne regulacije za Banju Palić koji obuhvata centralni, najatraktivniji prostor Palića gde su planirani turistički, ugostiteljski sadržaji, zdravstveni objekti i stambeno-poslovni.

Tako je u zoni Velikog parka predviđena dogradnja hotela „Park” i „Jezero”. Osim toga, plan predviđa i dogradnju objekta „Bagojvar” za koji decenijama ne uspeva da se ponađe odgovarajuća namena. Predviđene dogradnje, kaže se u planu koji je izradilo JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, biće dozvoljene u nivou prizemlja, i moraju biti usklađene sa visinama prizemnih etaža postojećih objekata i s njima činiti funkcionalnu celinu. Kako je reč o objektima koji su građeni u karakterističnom stilu mađarske secesije, a nalaze se pod zaštitom kao spomenici kulture, dogradnja mora da bude od transparentnih materijala, tipa stakla ili leksana, postavljenih na čeličnu ili aluminijumsku konstrukciju.

Teniski klub koji se nalazi unutar Velikog parka takođe po ovom planu može da krene u dogradnju klupskog objekta, i to sa natkrivenom teniskom halom i ugostiteljskim sadržajima. Pored postojećeg jedriličarskog kluba planiran je objekat za sportove na vodi sa pratećim sadržajima.

subotica

Privlači pažnju predlog za Ženski štrand koji se sada koristi kao popularan ugostiteljski objekat. Ženski štrand sam po sebi ima zanimljiv položaj, uslovljen nekadašnjom potrebom da se kupačice ipak zaštite od neželjenih pogleda, sa ispruženim krilima objekta koja se otvaraju prema jezeru, a nude određenu zaklonjenost od šetališta. Po planu ovde je predviđena izgradnja bazena u prostoru Ženskog štranda, a unutar jezera kao izdvojena celina. Površina vodenog ogledala bazena bila bi 4.700 kvadratnih metara. Predviđeno je i da ovaj prostor dobije druge atraktivne sadržaje za kupače.

Predviđeno je i proširenje ZOO vrta, odnosno da se vrtu pripoje parcele koje mu pripadaju, a nisu uređene, i da u okviru toga budu objekti maksimalno do jednog sprata, odnosno u zavisnosti od potreba životinja kojima su namenjeni. U planu se navodi da se mora očuvati tradicionalni arhitektonski izraz sa elementima onoga što se naziva „palićkom arhitekturom”. Objekti treba da se uklope u postojeće zelenilo i da zelene površine uzurpiraju samo koliko je neizbežno.

Kako se regulativa plana udaljava od Velikog parka i kreće ka zoni stambenog, turističkog, zdravstvenog pa i sportsko-rekreativnog sadržaja, tu se dozvoljava izgradnja turističko-ugostiteljskih objekata, kao i prostora namenjenih sportu i rekreaciji. U zoni namenjenoj banjsko-zdravstvenim rekreativnim sadržajima dozvoljava se izgradnja lečilišno-terapeutskih objekata, odnosno objekata koji pružaju zdravstvene i velnes usluge, kao i sportskih terena. Autori plana ističu da ovde nije dozvoljena gradnja komercijalnih objekata poput tržnih centara ili proizvodno-zanatskih pogona. Postojeći auto-kamp po planu može da postane i međunarodni skautski centar sa stalnim kamperskim prostorom. U ovom slučaju, svaka gradnja uslovljena je očuvanjem šume koja postoji na tom prostoru, a indeks zauzetosti prostora ne sme da pređe 10 odsto. U planu se još navodi da je potrebno korigovati postojeće saobraćajnice, koordinisati usklađivanje javnog i privatnog sektora, te da se jasno definišu planirane namene površina. Primedbe na ovaj plan građani mogu da iznesu do 7. avgusta.

Počela obnova Vodotornja Subotica 

Ovih dana oko Vodotornja, prepoznatljivog objekta na ulazu u Veliki palićki park, postavlja se skela što je znak da počinju radovi na restauraciji Vodotornja, koji će trajati do kraja godine i koštati, kako je predviđeno, 21,4 miliona dinara obezbeđenih od Pokrajine. Na objektu Vodotornja potrebna je zamena ili restauracija drvenih stubova pasarele koji su počeli da trule jer su oslonjeni direktno na tlo. Biće stavljen novi, krečni malter, postavljena nova šindra, zamenjena oštećena opeke i urađena hidroizolacija čitavog objekta. Nakon postupka javne nabavke posao je poveren beogradskom preduzeću „Ornament investinžinjering”

Zdanje Vodotornja izgrađeno je pre više od sto godina, zajedno sa ostalim secesijskim objektima na Paliću, u duhu jedinstvenog arhitektonskog rukopisa Deže Jakaba i Marcela Komora, koji su projektovali i Veliku terasu i Žensko kupatilo, kao tri ključna objekta letovališta. Gradnja Vodotornja završena je 15. juna 1910. godine, a podignut je kao višenamenski objekat – Vodotoranj, kapija letovališta i tramvajska stanica za električni tramvaj koji je uveden 1897. godine. Danas je Vodotoranj jedan od zaštićenih simbola Palića i kroz njegov pažljivo osmišljen luk pogled seže od ulaska u park do jezerske vode.

izvor:politika

foto:lonely planet/danas

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.