Vesti
Region

Predviđanje grčkih banaka i stručnjaka o kretanju cena nekretnina

17. May 2022 3.267

Za ovu godinu očekuje se značajan rast cena na tržištu nekretnina, uz inflatorne pritiske koji obično podstiču oporavak vrednosti nekretnina. Piraeus banka, kako proizilazi iz njenog poslovnog plana za period 2022-2025, procenjuje da će ove godine cene nekretnina porasti za 6%, a takođe predviđa da će u periodu 2023-2025, na godišnjem nivou, vrednosti stanova i drugih kategorija nekretnina porasti za 5%, koji će označiti snažan oporavak cena. Vredi napomenuti da se inflaciju za ovu i do 2025. godine predviđa na 6%, odnosno procenjeni rast cena nekretnina ide donekle uz očekivane inflatorne pritiske.

Poslovni plan Piraeus banke predviđa smanjenje od milijardu evra u srednjem roku, sa 3,2 milijarde evra danas, na vrednost njenih nekretnina i povećanje prihoda od zakupa na oko 60 miliona u 2025. sa 34 miliona u 2021. Procene Piraeus-a za tok nekretnina je u skladu sa onima Alpha banke, kao što je izraženo u nedavnom Biltenu ekonomskih kretanja. Alfa banka ocenjuje da uprkos posledicama rata u Ukrajini, uzlazni trend građevinske aktivnosti neće biti zaustavljen i cene nekretnina će biti dodatno ojačane.

Ovo iz tri razloga:

- moguće odlaganje realizacije investicionih planova i stranih direktnih investicija, zbog preovlađujuće neizvesnosti, koja kompresuje ponudu stambenog prostora u srednjem roku.

- poskupljenja građevinskog materijala i energenata i mogući prelazak dela na cene kuća.

- prelazak investitora sa hartija od vrednosti na nekretnine, kako bi se zaštitili od straha od jake inflacije, posebno ako se inflatorni pritisci sporo smiruju.

grcka nekretnine

Zaista, nekretnine stečene raspoloživom likvidnošću, a ne zaduživanjem, predstavljaju utočište ulaganja usred visoke inflacije, kažu analitičari. Na primer, ako inflacija „dođe“ za 10%, procenjuje se da će nominalna vrednost imovine porasti za odgovarajući procenat. Ali veliki deo, po mišljenju analitičara, povećanja nominalne vrednosti može biti i stvaran, ako imovina, zbog specifikacija, privuče potražnju. Na primer, stanovi u blizini metro stanica će se tražiti barem za vreme trajanja energetske krize. Ovaj faktor je dovoljan ako ne i da podstakne rast cena ovih nekretnina, da obuzda mogući pad, smatraju analitičari.

Ono što je prisutno je povećanje cena nekretnina starijih od 5 godina 12,1% u Atini 2021. godine, u poređenju sa 11,2% za novoizgrađene. Isti trend se primećuje i na tržištu Soluna. Prodaja novoizgrađenih nekretnina zabeležila je dvocifren rast u 2021. godini, dok su cene nekretnina starijih od 5 godina bile nešto manje od 10%. Tržište Atike se kretalo u suprotnom smeru, gde su starije nekretnine zabeležile veći porast u odnosu na novije.

grcka nekretnine

Konkretno, prema podacima koje je prikupio RE/MAKS Hellas od prodaje nekretnina izvršenih u 127 oblasti teritorije, za 2021. godinu u odnosu na 2020., postoje prosečna povećanja cena od 11,4% za novoizgrađene nekretnine do 5 godina. godine i 9,8% za starije. S druge strane, u ukupno 60 oblasti Atike u 2021. godini zabeleženo je povećanje od 11,2% u odnosu na 2020. za korišćene nekretnine starije od 5 godina, dok je za one starije od 5 godina procenat povećanja 12,1%.

Opšti trend godine pratilo je tržište Soluna, gde su prodajne cene polovnih nekretnina starijih od 5 godina porasle za 10,4% za godinu dana, dok su za novoizgrađene nekretnine porasti u proseku iznosili 9,1%.

Optimistične poruke sa tržišta

Kao što je navedeno u analizi RE/MAKS Hellas-a, tri meseca od početka 2022. i više od mesec dana od početka rata u Ukrajini, tržište nekretnina nastavlja da pokazuje rast, ali niko ne može da predvidi šta će se desiti ako ratni sukobi potraju dugo i kakvi će biti novi efekti na svet i grčku ekonomiju. “Ratni razvoji dovode u prvi plan mogućnost rizika za globalnu i grčku ekonomiju, usled čega se stvara razumna refleksija oko kretanja tržišta nekretnina. Nema sumnje da su ekonomske posledice rata već vidljive u Grčkoj, sa odgovarajućim poskupljenjem goriva i osnovnih proizvoda koji utiču na kupovnu moć domaćinstava“, navodi mreža za nekretnine koja beleži nekoliko optimističnih poruka tržišta nekretnina:

Tražnja i prodajne cene su i dalje u porastu

Grčka nastavlja da privlači domaće i strane investitore u cilju iskorišćavanja nekretnina kroz kratkoročni zakup, stvaranje hotelskih jedinica i sticanje “Zlatnih viza”

Novi trendovi u tržište rada stvara nove potrebe, kao što je stvaranje digitalnih „nomada“

Toplo vreme, gostoljubiva kultura, istorija i lepote zemlje privlače interesovanje stranaca za kupovinu kuće za odmor ali i za stalno stanovanje, kao što je npr. slučaj sa severnoevropskim penzionerima koji izaberu "raj" Grčke za svoj dom posle penzionisanja

Čini se da je pandemija u fazi normalizacije uprkos cikličnim epidemijama koje predstavlja

Opšta ekonomska klima se popravlja

grcka nekretnine

foto:pixabay

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.