Vesti
Beograd

Počela rekonstrukcija Sava centra

28. Dec 2021 1.363

Delta holding vlasnik Sava centra prošle nedelje započeo je temeljnu rekonstrukciju kongresnog centra Sava u Beogradu. Kupljen je za 17.5 miliona evra prošle godine na javnoj prodaji koju je oglasio Grad Beograd. Prema kupoprodajnom ugovoru Delta Holding je u obavezi da ne menja namenu objekta koji će ostati u funkciji kongresnog turizma I da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina. Procena je da će radovi trajati oko dve godine, odnosno da će potpuno renovirani Sava centar prve goste dočekati krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

„Realizovaćemo potpunu rekonstrukciju, ali uz zadržavanje spoljašnjeg izlgeda i svih osobenosti koje su zaštićene odlukama nadležnih institucija“, kaže Katarina Gajić, direktorka projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate. „Zamenićemo instalacije, opremu, staklenu fasadu, uvesti potpuno nove multimedijalne i sadržaje za komunikaciju. Procena je da će za takav zahvat biti potrebno najmanje 60 miliona evra, koje ćemo obezbediti kroz projektno finansiranje, u saradnji sa bankama. Tokom radova na gradilištu će biti uposleno oko 1.000 radnika.“ Prema obavezi koju je novi vlasnik prihvatio prilikom kupovine, Sava centar će zadržati i svoju namenu i svoj izgled.

„Renovirani Sava centar imaće moderne i atraktivne prostore za umrežavanje, manje sale za korporativne skupove i paralelne sesije tokom velikih kongresa. Planirana je biznis zona, zatim šoping-zona sa dodatnim sadržajima. Obnovljeni centar biće energetski efikasna zgrada u skladu sa najsavremenijim standardima bezbednosti i održivosti“, kaže Kristina Mirosavljević, direktorka Sava centra. „Cilj je da Beograd ima moderan, najbolji u regionu i globalno prepoznatljiv kongresni centar, kakav je Sava centar i bio od svog osnivanja.“ Rekonstrukcija najvećeg kongresnog centra u regionu poverena je domaćim kompanijama. Generalni izvođač biće firma Jadran,  izvođač Armont, nadzor je poveren kompaniji Zoling, a projektant je Centroprojekt.

rekonstrukcija sava centra

Sava centar je građen od 1976. godine do 1979. godine po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića a svečano ga je otvorio Josip Broz Tito 15. maja 1977. godine. Ukupne površine 100.000 m2 od čega 69.300 m2 korisnog prostora sa koncernom salo od skoro 3.700 sedišta, izložbeni prostor, 15 konferencijskih sala i drugih objekata.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.