Vesti
Beograd

Planirane rekonstrukcije i investicije obrazovnih ustanovama u Beogradu

13. Mar 2022 1.306

Raspodelom gradskog budžeta za 2022. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu dobio je jednu od „najjačih” kasa. Sa nešto više od 25 milijardi dinara opredeljenih za ovaj sekretarijat, to gradsko ministarstvo dobilo je 17 odsto ukupne prestoničke kase, odnosno drugu uzastopnu godinu budžet veći od 200 miliona evra. Od tog novca dobar deo ići će na obnovu, sređivanje i opremanje školskih i predškolskih objekata u gradskim i u prigradskim opštinama. I to nisu sve investicije koje se odnose na ovaj resor, jer čitanje budžeta grada upućuje i da će određena velika ulaganja u obrazovanje i dečju zaštitu ići iz kase drugih sekretarijata. Najveći projekat u ovoj oblasti u ovoj godini biće rekonstrukcija i dogradnja Devete beogradske gimnazije za koju je izdvojeno nešto više od 425 miliona dinara.

– Budžet grada za obrazovanje i dečju zaštitu za 2022. je razvojan i investicioni i nastavak je višegodišnjeg trenda rasta ulaganja u jedan od najvažnijih sektora za svaki grad. Iznosi su istorijski, budući da je 2012. budžet za ovaj izuzetno važan sektor iznosio tek oko 87 miliona evra – navodi za „Politiku” Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

U 2022, kako precizira, za funkcionisanje sistema predškolskog obrazovanja izdvojeno je 18,3 milijardi dinara, za osnovno obrazovanje 4,3 milijarde, a za srednje 2,1 milijardu. To je novac za sam sistem, odnosno, kako kaže Gak, ne uključuje investicije. – U okviru budžeta sredstva za tekuće održavanje predškolskih ustanova iznose 382,3 miliona dinara, a srednjih škola 200 miliona dinara. Za investicije u osnovne škole namenjeno je 386,2 miliona dinara, a u srednje 27 miliona dinara. Za radove u školama koje će sprovoditi naš sekretarijat u ovoj godini iz budžeta će biti izdvojeno ukupno oko 544,7 miliona dinara – ukazuje Gak.

skole u beogradu

Najvažnija investicija u sektoru obrazovanja protekle godine bila je rekonstrukcija Zemunske gimnazije, a velike obnove predstoje i u 2022. Osim Devete gimnazije, tu je i obnova škole „Svetislav Golubović Mitraljeta”, koja je i krenula. Osim toga, biće započete sanacije, rekonstrukcije i obnove još 10 škola ukupno „teške” oko 600 miliona dinara.

– Spremni su projekti i za kompletne rekonstrukcije još pet škola – „Sveti Sava”, „Vladislav Ribnikar”, starogradske Trgovačke škole, Sportske gimnazije i Gimnazije Mladenovac. Ovim tempom nameravamo da nastavimo dok ne obnovimo sve škole – uverava Gak.

U započetoj godini nastaviće se i projekat subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama za koju nema mesta u državnim. – Do avgusta 2021. na ime refundacije dela troškova isplaćeno je 18,4 milijardi dinara. Grad subvencioniše boravak 22.029 dece u 443 privatna vrtića. Pre ove odluke funkcionisalo je manje od 50 privatnih vrtića u kojima je boravilo oko 2.500 dece. Na osnovu tužbi pristiglih na ime preplaćenih računa za vrtiće, od 2017. roditeljima je do sada ukupno isplaćeno 3.770.521.927 dinara, od toga u ovoj godini 211.138.247 dinara. Sa isplatom novca nastavićemo i dalje. To je ispravljanje jedne od najvećih nepravdi prema roditeljima u našem sektoru. Ta izdvajanja iz budžeta su bila ogromna, ali smo uspeli da sve isplatimo uz konstantan rast investicionog ulaganja pre svega zahvaljujući trendu rasta budžeta za obrazovanje i dečju zaštitu – navodi Gak. Osim obnova obrazovnih zdanja, kako kaže Gak, podjednako je važno i da škole imaju sva sredstva za rad i opremu. Najčešća je potreba za računarskom opremom i nameštajem.

– U prethodnih pet godina je za opremanje oko 300 škola uloženo oko 770 miliona dinara, dok je u opremu u vrtićima od 2017. godine uloženo 1.165.023.327 dinara – ukazuje Gak.

PLANIRANE INVESTICIJE U 2022.

OŠ „Milena Pavlović Barili”, Palilula – sanacija fasade i krova – 26,7 miliona dinara

OŠ „Jelica Milovanović”, Sopot – sanacija krova, fasade, mokrih čvorova i unutrašnji radovi u školi – 106,7 miliona dinara

OŠ „Laza Kostić”, Novi Beograd – uređenje dvorišta škole – 45,6 miliona dinara

OŠ „Banović Strahinja”, Čukarica – sanacija fasade škole – 31 milion dinara

OŠ „Duško Radović”, Sremčica – sanacija krova – 22,2 miliona dinara OŠ „Rade Drainac”, Palilula – sanacija krova – 18,9 miliona dinara

OŠ „Petar Kočić”, Zemun – rekonstrukcija hidrantske mreže i enterijera škole – 34,5 miliona dinara

Srednja tehnička škola i

Gimnazija, Lazarevac – izgradnja fiskulturne sale – 237,6 miliona dinara (Sekretarijat za investicije)

Osma beogradska gimnazija, Voždovac – rekonstrukcija hidrotehničkih instalacija – 21 milion dinara

OŠ „Mića Marković”, Sopot – izgradnja fiskulturne sale – još nema predračunske vrednosti

izvor:politika.rs

foto>pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.