Vesti
Beograd

Plan o postavljanju plutajućih objekata uvodi regulativu u toj oblasti

15. Jun 2021 1.173

Predstojeća izmena Zakona o vodama kao i nedavno usvojen novi plan o postavljanju plutajućih objekata na radost velikog dela stanovnika Beograda trebao bi da konačno definiše i uvede određenu regulativu u toj oblasti. Iz gradske skupštine takođe najavljuju još nekoliko gradskih odluka sa ciljem potpunog uređenja ove oblasti.

Planom o postavljanju plutajućih objekata definisane su zone gde je moguće a gde nije moguće postavljanje objekata. Za zone gde je uslovno moguće postavljanje objekata biće neophodne dodatna mišljenja i dozvole, npr. u blizini nekog vodnog objekta biće potrebna dozvola JKP Beogradski vodovod i kanalizacija. Kako je navedeno zone se u većoj meri podudaraju sa već postojećim zaposednutim zonama ali kao novina se pojavljuje odvajanje zona po nameni. Više neće biti dozvoljeno da plutajući objekti različite namene budu u istoj zoni. Kao primer se pominje Savski kej gde u blizini stambenih zgrada više neće biti moguće postavljanje noćnih klubova i sličnih objekata koji proizvode buku. Taj prostor će biti rezervisan za restorane.

Buka najveći problem na koji se žale građani te će noćni klubovi pored adekvatnog zoniranja morati da imaju i odgovarajuću zvučnu izolaciju a s obzirom da uskoro stupa na snagu novi zakon o zaštiti od buke koji će omogućiti komunalnoj miliciji da kažnjava na licu mesta sve bi to moralo da doprinese mirnom snu beograđana.

U zonama koje su u okviru kulturno-istorijskih celina regulisana visina plutajućih objekata, a svaki objekat na vodi će proći i arhitektonsku kontrolu, koja mora biti u skladu sa propisima i zonom u kojoj se nalazi, a koju će verifikovati Komisija za planove Skupštine grada. Vlasnici tih objekata imaju rok od dve godine da namenu, visinu, arhitektonski izgled, udaljenje od drugog objekta, kao i protivpožarne uslove usklade sa novim propisima.

Jedan od najvećih izazov će biti da se reši tretman otpadnih voda s obzirom na veliki broj plutajućih objekata koji taj otpad izbacuju direktno u Savu i Dunav. Kao moguće rešenje pojavljuju se rešenja u vidu tankova ili specijalizovanih vozila za njihovo pražnjenje ili to da svaki objekat ima manji uređaj za tretman tih otpadnih voda. Novina je i to da će vlasnici objekata biti u obavezi da potpišu ugovor o zakupu i da plaćaju taksu Gradu Beogradu.

foto:kurir.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.