Vesti
Region

Pevex se prodaje mogući kupci Nemci, Slovenci i Turci

06. Apr 2023 716

Krenuo je proces prodaje većinskog paketa trgovačkog lanca Pevec koji drže Pavao Vujnovac i Mario Radić. Prije četiri meseca najveći deoničari Pevexa najavili su da traže savetnika koji će pripremiti postupak prodaje tog trgovačkog lanca, najvećeg na hrvatskom “uradi sam” tržištu. Angažovan je KPMG koji je kako saznaje Poslovni dnevnik uradio početnu dokumentaciju i krajem marta uputio teaser investitorima koji su iskazivali interes za kupovinu Pevexa.

Neslužbene informacije govore kako je inicijalni poziv upućen ka desetak investitora koji su dosad iskazali zanimanje za Pevex, a reč je uglavnom kompanijama iz istog sektora i investicionim fondovima. Među imenima koja se, takođe neslužbeno, čuju su i nemački Obi, koji je svojevremeno, pre prošle krize bio prisutan u Hrvatskoj, slovenački Merkur, kojeg je pre nekoliko godina želio akvizirati upravo Pevec, ali i velika grupacija Koc iz Turske, koja među ostalim ima i kompaniju u ovoj maloprodajnoj niši. Spominje se i rumunski lanac Dedeman, te nekoliko investicionih fondova iz Slovačke, ali i nekih drugih zemalja.

Ko su zaista ozbiljni kandidati za ovu veliku transakciju, te o kojim vrednostima se radi, biće jasnije tek po sprovođenju ozbiljnih studija a zatim predaje obvezujućih ponuda, što će uslediti u drugoj polovini godine.

Najavljivani proces prodaje ovime je i službeno pokrenut, a ono što se primećuje kao novina u odnosu na najave mogućeg postupka prodaje iz decembra prošle godine jeste da je iz deoničarskog trojca koji će tržištu ponuditi svoje deonice istupio Jurica Lovrinčević, pa na prodaju nije 76 posto, nego samo deonice koje poseduje dvojac Pavao Vujnovac i Mario Radić. Međutim ta dva deoničara zajedno poseduju većinski paket, ukupno 53,3 posto, dakle, potencijalnim kupcima dovoljno atraktivno za razmatranje. Najveći je pojedinačno gledano deoničar Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA-e, u čijem je posedu 33,6% dionica, dok Radić drži 16,6% dionica, a Lovrinčević ukupno poseduje 23,3%. Trenutno Pevex ima 2200 zaposlenih, 27 prodajnih centara te uz daljnji rast online prodaje ove godine očekuju prihode od oko 35 miliona evra.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.