Vesti
Region

Pametne poslovne zgrade

28. May 2022 1.164

Ove zgrade obećavaju zdravija i srećnija radna mesta ali stručnjaci su zabrinuti za privatnost i sajber bezbednost.

U trenutku kada su zaposleni Honeywell International Inc. ušli u svoje novo sedište u Šarlotu, NC, pametna zgrada je počela da radi. Kamera prepoznaje lica zaposlenih i poziva lift koji je programiran da ih odvede na sprat. Senzori na zidovima mere čestice i nivoe CO2 u sobama za sastanke, upumpavaju svež vazduh kada nivoi postanu previsoko. Veći nivoi određenih čestica znače da je veća verovatnoća da bi virusi mogli biti prisutni. U kontrolnoj sobi, veliki ekrani prikazuju svaki sprat u zgradi od 23 sprata.

poslovna zgrada

Sedište, završeno 2021. godine, na čelu je tihe revolucije koja se širi jer poslovne zgrade sve više podsećaju na višespratne računare. Pune su senzora — Honeywell -ova ima više od 300 po spratu — sa liftovima i vratima povezanim na internet, a sve to nadgleda jedan softver sa laptopa ili pametnog telefona.

Komercijalne zgrade koriste softver za kontrolu nekih mehaničkih i električnih sistema još od 1980-ih, ali decenijama u sektoru nije bilo inovacija, rekao je Arie Barendrecht, izvršni direktor WiredScore-a, koji vodi sistem sertifikacije za pametne zgrade. To je počelo da se menja 2010-ih. Uspon računarstva u cloud-u i sistema povezanih na internet, kao što su pametna vrata, pametno osvetljenje i kamere za prepoznavanje lica, znači da investitori poslovnih zgrada i vlasnici sada imaju na raspolaganju više uređaja nego ikada. Kompanije povezane sa pametnom gradnjom prošle godine zaradile su rekordnih 2,88 milijardi dolara, prema podacima kompanije CB Insights.

poslovna zgrada

Rastuća popularnost rada na daljinu znači da se vlasnici kancelarija koji žele da napune svoje zgrade sada takmiče sa domovima ljudi, koji su sve puniji ”pametnim” uređajama. To stvara pritisak da se investira u tehnologiju. Honeywell je počeo da projektuje svoje sedište u Šarlotu 2019. Veliki deo tehnologije zgrade je fokusiran na uštedu energije i udobnost. Kamere za prepoznavanje lica i pametni liftovi znače da radnici mogu da dođu od automobila u garaži do svog stola, a da ništa ne dodiruju. Paketi koji stižu čuvaju se u malom ormariću koji se može otvoriti ličnim QR kodom. Kada je izbila pandemija, kompanija je počela više da razmišlja o kvalitetu vazduha, dodajući senzore koji mogu da prate čestice, rekao je Maniš Šarma, potpredsednik i generalni direktor održivih zgrada u Honeywell-u. Potrošili su oko 10 miliona dolara na tehnologiju pametnih sistema u zgradi.

poslovna zgrada

Mnogi zakupodavci obraćaju malo pažnje na digitalnu bezbednost u svojim zgradama, kažu konsultanti za sajber bezbednost. Pošto je većina sistema u pametnoj zgradi povezana jedan sa drugim, dobijanje pristupa jednim vratima povezanim na internet može potencijalno dati kriminalcima kontrolu nad čitavim neboderom. Mogu da zaključavaju vrata i liftove dok se otkupnina ne plati, ili da koriste slabe tačke da ukradu ogromne količine podataka. Hakeri su 2013. uspeli da provale u sisteme kompanije Target Corp. i ukrali podatke o desetinama miliona klijenata. Ulazna tačka je bio izvođač HVAC-a. Loši momci treba da pronađu samo jedan put i sve sa čime ste se povezali sada je na stolu.

poslovna zgrada

Ono što može biti briga za budućnost je to da s obzirom da mobilni telefoni i baze podataka postaju sve teže za hakovanje, pametne zgrade mogu postati novi laka meta za hakovanje.

foto:honeywell.com,scott ritchie

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.