Vesti
Srbija

Otvoren Pozorišni trg u Novom Sadu nakon 290 dana radova

21. Jan 2022 1.510

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je 22.maja 2020. godine javnu nabavku izvođača radova u centru Novog Sada. Na sprovedenom arhitektonskom konkursu pobedili su Igor i Jelena Čubra, urađen je projekat za izvođenje koji je potpisao novosadski biro DBA na čelu sa arhitekto, Đorđem Bajilom kao i Andzor engineering. Na osnovu prezentovane konkursne dokumentacije može se videti partnera fontana, različite kontinuirane klupe sa punjačima za telefone od kojih je jedna dužina 38 metara, parking za bicikle, česma kao i perforirana autobuska stajališta.

Kao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, u nivou postaviće se memorijalne traka, širine 40 centimetara i ukupne dužine oko 160 metara, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba. Podaci na memorijalnoj traci zamišljeni su kao "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana. Uz memorijalnu traku biće postavljeno podno osvetljenje koje će formirati svetlosnu liniju i dati posebnu atmosferu obnovljenom Pozorišnom trgu.

pozorisni trg novi sad

Informativni stub sa touch-screen ekranom biće visine 7 metara a na njemu će se prikazivati tačno vreme i datum. Od urbanog mobilijara tu je i uređaj za turističku digitalnu signalizaciju kao i digitalna tabla SNP-a. Za popločanje su predviđene granitne ploče, beton Artevia na parterima kao i kamene kocke. Planirana je sadnja listopadnog drveća, zimzelenog žbunja kao i sezonskog cveća.

I nakon 290 dana prva faza uređenja gradskog jezgra je završena iznos potrošenog novca je 400 miliona dinara. Pored navedenog postavljena je i biciklistička staza sa podnim osvetljenjem i zasađeno 25 novih stabala što predstavlja jednu trećinu prostora pod zelenim površinama.

– Postavljena je savremena telekomunikaciona oprema, a digitalna signalizacija podrazumeva totem sa interaktivnom mapom grada, digitalnu tablu ispred SNP-a za objavljivanje repertoara pozorišta, uređaj sa LED ekranom koji prikazuje odbrojavanje dana do proglašenja Grada Novog Sada Evropskom prestonicom kulture i dva displeja u sklopu BUS stajališta koji sadrže podatke iz nadležnosti JGSP, tj. informacije o bus linijama, red vožnje, servisne informacije – navodi se u saopštenju iz gradske uprave. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da u okviru uređenja gradskog jezgra sledi rekonstrukcija Trga slobode, Njegoševe ulice, i ulica Kralja Aleksandra i Modene, ali je istakao da sledeće godine neće biti aktivnosti po tom pitanju zbog Evropske prestonice kulture.

pozorisni trg u novom sadu

Moramo biti potpuno iskreni, ova rekonstrukcija naišla je na različite reakcije građana Novog Sada od kojih je najupečatljiviji opis da novi izgled Pozorišnog trga podseća na groblje sa grobnim mestima koja okružuju nefunkcionalnu fontanu a koja se nalazi tik uz najprometniju raskrnicu u gradu. Nisu samo date primedbe na izgled aleja u kojima je predviđeno cveće a koja nažalost nisu daleko od opisanih primedbi, i Novosadska biciklistička inicijativa dala je primedbe na parkiralište za bicikle. Oni tvrde da se nepraktičnost ogleda u dizajnu jer su predviđeni samo za jedan bicikl i to tako da se bicikl za držač vezuje preko točka. Kako se točak ko određenih bicikla lako može skinuti takav način nije bezbedan. Smatraju da je standardni ”П” držač praktičniji jer se za njega mogu vezati dva bicikla te se tako povećava kapacitet parkinga.

pozorisni trg u novom sadu

Nadamo se da će novosadske vlasti imati sluha za primedbe svojih građana jer verujemo da još ima vremena da se uz komunikaciju i analizu sa eminentnim arhitektama pronađe rešenje koje će doprineti da trg izgleda još lepše.

pozorisni trg u novom sadu

Kako je nekad bilo.

foto:Zoran Skaljic/mojnovisad.com

osmrtnice

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.