Vesti
Srbija

Osiguranje stambenog prostora

24. Oct 2023 648

Iznos premije osiguranja domaćinstva zavisi od niza faktora, a najčešće su to vrednost imovine, lokacija (poplave, požari ili klizišta, mogu uticati na cenu osiguranja), tip i starost domaćinstva, sigurnosni uređaji, istorija šteta, izabrani paket pokrića, ali i izbor osiguravajuće kompanije. Različite osiguravajuće kuće imaju različite tarife, pa se cene mogu razlikovati, objavljeno je u Publikaciji „Nekretnine. Finansiranje. Osiguranje“, koju izdaje Be Risk Protected.

Osiguranjem domaćinstva, objekata i stvari, mogu se preduprediti i umanjiti finansijski izdaci u slučaju ostvarenja sledećih rizika:

* osnovni imovinski rizici (požar, udar groma, oluja, grad, eksplozija, pad letelice na objekat, manifestacije i demonstracije, udar sopstvenog motornog vozila u osigurani građevinski objekat).

* dodatni rizici (poplave, izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cevi, zemljotres, provalne krađe i razbojništva, ograda, lom stakla i lom instalacija, osiguranje stvari posebne vrednosti u sefu, prokišnjavanje, pad drveta, izlivanje vode iz akvarijuma, opasnost od težine snega, odrona, snežne lavine, klizanje tla i slično).

Treba naglasiti da svaka osiguravajuća kuća formira sopstvene pakete osiguranja sa odgovarajućom kombinacijom osiguranih pokrića. Isključenja iz pokrića

Važno je istaći da nije moguće ugovoriti pokriće za opasnosti koje su isključene Zakonom o obligacionim odnosima, kao ni opasnost terorizma. Takođe, osiguravači veoma često propisuju odredbe kojima se ograničavaju ili isključuju određena pokrića. Najčešće se to odnosi na ratne i političke rizike, rizik nuklearne energije, radioaktivne kontaminacije, hemijskog, biološkog i elektromagnetnog oružja, zatim zagađenja i kontaminacije, sankcije, sajber rizike, piše u toj Publikaciji.

izvor:nova ekonomija

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.