Vesti
Region

Oglašena prodaja Ciboninog tornja u Zagrebu

19. Oct 2021 1.342

Fortenova grupa je oglasila prodaju poslovnih prostora u poznatom zagrebačkom tornju Cibona, gde je vlasnik najvećeg dela kancelarija 76%, a u kojima je od 2000. godine do 2017. godine bilo sedište Agrokora. Agencija Colliers kao zastupnik u prodaji, navodi u oglasu kako je u pitanju zagrebačka znamenitost na odličnoj lokaciji, ali bez navođenja cene. Rok za predaju neobavezujućih pisama namere je 10. novembra.

Poznavaoci hrvatskog tržišta poslovnih nekretnina navode kako je u pitanju jako star objekt (dovršen je 1987. godine, taman u vreme održavanja Univerzijade) kojem je danas potrebna temeljna obnova i da svakako nije više A klasa čime se nekad dičio, a prednost mu je što tu prevladavaju takozvani„obične” kancelarije, a ne otvoreni prostori koji nisu popularni u ovo doba pandemije korona virusa.

Prodaje se prostor površine 5.827 m2 i 65 parking mesta u garaži. Sve u svemu, u pitanju je 16 od ukupno 21 sprata, uključujući one elitne na samom vrhu tornja (od 17. do 21. sprata), a ostatak kancelarijskog prostora i desetak garaža drže kompanije Elektroprojekt i CI-MED. Prostor koji Fortenova sada prodaje je trenutno iznajmljen tek u manjem delu, odnosno samo 35 posto, ali navodi se da je rok otkazivanja ugovora o zakupu kratak, do tri meseca. Cibonin toranj, poznata „cigara”, visok je 92 metra, a Todorić se, kako su ga tada citirali hrvatski mediji, tu uselio s ciljem „nadogradnje korporativnog imidža kompanije”.

cibonin toranj zagreb

foto:tportal.hr

Vezano za trenutno tržište komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj, u Colliersu kažu da je potražnja za kvalitetnim komercijalnim nekretninama mnogo veća od ponude, što znači da najbolje zgrade retko dolaze u prodaju. Prinosi (eng. yields) za najbolje/prime komercijalne nekretnine u Hrvatskoj su oko 7 posto, što agencija ocenjuje kao veoma atratktivnim, pogotovo u okruženju niskih kamatnih stopa. Koliki bi prinos mogao biti na toranj poput Cibone nisu dali komentar, ali je jasno da on ne spada u “prime” segment. Inače, u oglasu se napominje kako je to zona mešovite namene te da toranj može biti prenamenjen.

Iz Fortenove su podsetili da već više od dve godine kontinuirano sprovode proces deinvestiranja kompanija i nekretnina koje nisu u funkciji njihovog osnovnog poslovanja te je zbog toga donesena odluka o prodaji kancelarijskog prostora u sklopu Ciboninog tornja. Napominju da je taj toranj jedna od najreprezentativnijih poslovnih zgrada u Zagrebu, a prostor opisuju modernim te dodaju da se, s garažama, radi o 6.718 m2.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.