Vesti
Srbija

Odakle dolazi najviše investicija u Srbiju

20. Jun 2023 809

U proteklih godinu dana Srbija je ostvarila rekordan nivo stranih direktnih investicija – više od 4 milijarde evra. Prema podacima Narodne banke Srbije za 9 meseci 2022. trećina investicija došle su iz Evropske unije. Tokom proteklih deset godina kompanije iz Evropske unije sa 68% vodeći su investitori u Srbiji. Unele su moderne tehnologije efikasnost i znanje u srpsku privredu i donele 300 000 radnih mesta. U protekloj deceniji strane direktne investicije iz zemalja Evropske unije dostigle su 17,5 milijardi evra. Oživele su opustele industrijske zone na jugu zemlje. 

„Ne samo da je uloženo 650 miliona evra nego je na ovaj način povećana i spoljnotrgovinska razmena juga Srbije koja je 2012. bila 400 miliona evra, a sada je preko milijardu i 215 miliona evra“, objašnjava direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug mr Goran Jović.

Put Bremena, Minhena, Kopenhagena sa oznakom „Proizvedeno u Srbiji“ otišlo je iz Kragujevca više od 60 Simensovih tramvaja. Sa preko 50 000 zaposlenih i trgovinskom razmenom od 8 milijardi evra prednjače nemački investitori. „Nemačke investicije na području Šumadije i Kragujevca mahom su fokusirane u dva sektora. To je sofisticirana industrija, delimično prehrambena, znači u okviru tog prvog sektora i trgovina“, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu dr Petar Veselinović.

investicije

Belgijskog investitora privukao je Zrenjanin. Bez posebnih državnih olakšica izgradio je pogon vredan 3,5 miliona evra i planira povećanje proizvodnje. „Sada zapošljavamo 120 radnika. Planiramo da ih bude 300. Sva naša proizvodnja ide u izvoz, ali imamo planove i za srpsko tržište“, najavljuje direktor pogona T4B u Zrenjaninu Roel Elfrink. Nova radna mesta, ali i bolji uslovi života.

Meštani Bogojevca kod Leskovca konačno su odahnuli i otvorili prozore. „Sve je išlo kroz selo pa u Južnu Moravu, a sad kanalizacijom ide do fabrike tamo se delimično prerađuje“, kaže Predrag Trajković iz Bogojevca. U Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Evropska unija je kroz dve faze uložila gotovo 30 miliona evra. Izgradnja kanalizacione mreže u 16 leskovačkih sela kreće uskoro.

„Finansira holandska vlada jednim delom u vrednosti od 7,61 milion evra i Banka Saveta Evrope u vrednosti od 10 miliona evra“, kaže zamenica direktora JKP „Vodovod“ Leskovac Maja Milošević Milojić. U poslednjih godinu dana Evropska unija, samo kroz EU pro plus program usmeren na jug zemlje, u Jablaničkom okrugu podržala je 15 projekata sa 590 000 evra.

Ovoga leta u Lebanu tridesetoro dece sa smetnjama u razvoju u neuporedivo boljim uslovima. „Radi se o donaciji vrednoj 140 000 evra, dok je naše učešće 24 000 evra i uz pomoć ovog programa uspeli smo da kompletno rekonstrišemo i dogradimo objekat čija je namena dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju“, navodi zamenik predsednika Opštine Lebane Goran Lazarević. Podrška socijalnoj inkluziji, malim preduzećima, unapređenje usluga koje se pružaju građanima, energetska efikasnost. Biciklističkom stazom dugom 79 kilometara povezani su Zrenjanin i Temišvar. Brže i udobnije od Niša do Preševa obnovljenom prugom u dužini od 92 kilometra od kraja naredne godine. Evropska investiciona banka ovu rekonstrukciju finansira sa 90 miliona evra.

izvor:danas.rs

foto:freepik.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.