Vesti
Beograd

Obnova vojne zgrade u Balkanskoj 53

18. Dec 2021 2.031

Za potrebe smeštaja GU Saveznog sekretarijata za narodnu obnovu i centralne biblioteke JNA u Balkanskoj 53 1960, izgrađen je objekat na zemljištu površine 1.950 m2. Zgrada visoka 14.000 m2 sa skoro 8.000 m2 poslednji put je renovirana 1980 godine i na toj adresi se do 2010. godine nalazio vojni objekat koji je napušten. Od tada se nije održavao, unutrašnjost je bila potpuno devastirana a samo je u upotrebi bio parking u prizemlju, pored finansijskog parka.

U 2006. godini sistem odbrane sprovodi prodaju vojnih objekata po Master planu a prihod je bio namenjen reformi sistema odbrane i poboljšanju materijalnog položaja Vojske Srbije. Reč je o različitim nekretninama – od kancelarija koje bi se mogle preurediti u stanove, do kompletnih kasarni koje su postale stambeni kompleksi ( Stepa Stepanović i Aleksa Dudić ). U Master planu 2013. godine su se nalazile 443 vojne nekretnine, među kojima je posebno atraktivna bila zgrada u Balkanskoj ulici 53. Zgrada nije prodata a u julu 2021. godine je preuzeta od strane Ministarstva finansija koje je raspisalo tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije objekta. Ovih dana radi se i na usvajanju izmena PDR-a, kako bi se rekonstrukcija prilagodila važećim zakonskim standardima. Rekonstrukcija neće menjati gabarite objekta, ali će biti izvršena prenamena, uz modernizaciju sistema grejanja i ispunjavanje modernih protivpožarnih normativa za visoke objekte.

U objektu će se nalaziti sedam vladinih uprava i sektora: Uprava carina, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava eu (CFCU), Sektor za drugostepenski carinski i poreski postupak, Uprava za javni dug, Uprava za igre na sreću, Uprava za duvan i Uprava za slobodne zone. Uprava carina zauzeće delove podruma i prizemlja i ceo 1, 2. i 3. sprat, CFCU će biti smešten delimično u podrumu i prizemlju kao i na 4, 5. i 6. spratu, Sektor za drugostepeni carinski i poreski postupak će se nakon rekonstrukcije zgrade nalaziti na 7. i 8. spratu, Uprava za javni dug na 9. i 10, Uprava za igre na sreću na 11. i 12. spratu, dok će Uprava za duvan i Uprava za slobodne zone deliti 13. sprat objekta.

Objekat ima glavni ulaz, iz Balkanske ulice 53 i jedan pomoćni ulaz iz dvorišta prema ulici Admirala Geprata za kuhinju. Objekat će zadržati osnovni oblik i gabarit objekta. Vrednost radova je veća od 23 miliona dinara. Prema PDR-u parking celog bloka biće rešen gradnjom dvospratne podzemne garaže ispod parka sa 460 parking mesta.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.