Vesti
Region

Novi viši porezi za kuće za odmor u Hrvatskoj

24. Jan 2024 892

Poreskim izmenama koje su stupile na snagu početkom godine smanjeno je poresko opterećenje rada, a povećano oporezivanje kapitala i imovine. Najveći poreski udar doživeli su vlasnici kuća za odmor u pedesetak gradova i opština, čije su poreske obaveze višestruko porasle.

Porez na kuće za odmor plaćaju vlasnici nekretnina koje se ne koriste za stanovanje. Ova taksa ne važi za sve jer je plaćaju vlasnici vikendica i drugih stambenih objekata za povremeno korišćenje u onim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile da uvedu ovaj namet. Visinu poreza u okviru navedenog raspona utvrđuje predstavnički organ opštine, odnosno grada u kome se nepokretnost nalazi, a plaća se godišnje.

Poreske promene koje su stupile na snagu početkom godine povećale su raspon oporezivanja. Ranije je iznosilo od 0,66 do 1,99 evra po kvadratu korisne površine, ali je po novim pravilima donja granica spuštena na 0,60 evra, a gornja je podignuta na pet evra. Ovo omogućava opštinama i gradovima da delimično prebace teret plaćanja poreza sa oporezivanja dohotka na oporezivanje kuća za odmor. Prema podacima Poreske uprave, ovu opciju je koristilo 240 od 556 jedinica lokalne samouprave. Većina jedinica (303) zadržala je isto poresko opterećenje, a njih 13 smanjilo je poresku obavezu.

Pedesetak gradova i opština odlučilo se za maksimalnu taksu od pet evra po kvadratu. Uglavnom se radi o jedinicama lokalne samouprave u turistički orijentisanim jadranskim destinacijama. Većina turističkih gradova i opština duž jadranske obale imala je najveću taksu od 1,99 evra, a sada su iskoristili mogućnost podizanja limita na pet evra po kvadratu. Najradikalniji potez povukli su Dubrovnik i Mljet, koji do sada nisu naplaćivali porez na kuće za odmor, a sada su uveli maksimalni porez od pet evra.

Najveće poresko opterećenje uveo je i Zagreb, čiji su čelnici najavili proširenje obima plaćanja za vlasnike praznih stanova i stanova za kratkoročni najam. U tabeli ispod možete videti koliko je povećana poreska obaveza vlasnika vikendica u gradovima i opštinama sa najvećim poreskim opterećenjem.

porez hrvatska

Značajno povećanje poreskog opterećenja usvojili su i pojedini kontinentalni gradovi i opštine. Tako su, na primer, taksu sa 1,99 na četiri evra po kvadratu podigli gradovi Duga Resa i Ozalj i opštine Plitvička Jezera, Lovinac, Ravna Gora i Rešetari.

foto:tportal.hr/pixabay

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.