Vesti
Beograd

Novi beogradski projekat Kampus FLU

21. Sep 2022 1.356

Postojeća tri objekta na Senjaku biće obnovljena, kompleks će dobiti i novo višenamensko zdanje, a svi će biti međusobno povezani toplim vezama, između kojih će biti unutrašnje dvorište oplemenjeno u park, mesto druženja, odmora i rada dok će se zelenim krovom uklopiti u zelenilo koje ga okružuje, tako će izgledati kampus Fakulteta likovnih umetnosti (FLU). Reč je o parceli od 10.572 kvadratna metra između ulica Župana Časlava, Mila Milunovića i Bulevara vojvode Putnika, koja pripada kulturnom dobru – prostorno kulturno-istorijskoj celini „Topčider”, na kojoj se sada nalaze tri objekta FLU-a ukupne površine oko 3.000 kvadratnih metara.

Namene postojećih zgrada: slikarskog ateljea Mila Milunovića, objekta za administraciju i održavanje nastave i depoa i Grafičkog odseka neće se menjati i za njih je Urbanističkim projektom koji je na javnoj prezentaciji u zgradi Gradske uprave do 23. septembra predviđena obnova. Njima će se u kompleksu pridružiti novi višenamenski jednospratni objekat od oko 4.800 kvadrata u kojem će biti poslovno-rezidencijalni deo (poslovni apartmani) zatvorenog tipa namenjen službenoj organizaciji Fakulteta likovnih umetnosti, radionica za pripremu i obradu grafičkih ploča, depo za grafičku i slikarsku zbirku FLU-a i izlagački prostor – galerija. Sva zdanja u kompleksu biće povezana toplom vezom, pasarelom, maksimalne širine od tri metra.

Nekadašnji atelje Mila Milunovića iz 1947. u kojem je ovaj umetnik stvarao sve do smrti 1967, vredan objekat u okviru tog kulturnog dobra, biće rekonstruisan bez promene funkcionalnog rasporeda i povezan sa postojećim Grafičkim i novim Slikarskim odsekom nadstrešnicom sa unutrašnje strane kampusa.

kampus fakulteta likovnih umetnosti

U postojećem objektu Slikarskog odseka ostaju četiri prostorije u kojima se održava nastava.

– Zadržava se i hodnik sa tremom, prostor koji studenti koriste za slikanje, ali je omogućeno proširenje trema izlaskom u deo unutrašnjeg dvorišta, posebno namenjenog slikanju studenata u letnjem i prolećnom periodu. U severozapadnom delu kompleksa koji je planiran za proširenje Slikarskog odseka predviđeni su novi ateljei, radionice, galerija i prateće prostorije neophodne za nesmetano funkcionisanje Fakulteta likovnih umetnosti. Novoprojektovani deo Slikarskog odseka nadstrešnicama će biti povezan sa postojećim slikarskim objektom i objektom Grafičkog odseka na način da postojeći Slikarski odsek ostane netaknut u pogledu svoje funkcije i forme – navedeno je u tekstu UP-a koji je u ime investitora Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) izradio „Bureau Cube Partners” iz Beograda.

Postojeći objekat Grafičkog odseka na jugozapadu kompleksa čija izgradnja nije završena predviđen je za kompletnu rekonstrukciju u kojoj će se zadržati samo suterenska etaža. Obnovom će biti obuhvaćeno i dvorište i njega će studenti moći da koriste i kao park, ali i kao mesto gde će povremeno slikati i na kojem će biti galerija na otvorenom.

– Ekološki aspekti kompleksa Fakulteta likovnih umetnosti unapređeni su pažljivo biranim principima ekološkog dizajna, kako samog objekta fakulteta uvođenjem elemenata zelenog krova i krovnog vrta u funkciji parka tako i ozelenjavanjem unutrašnjeg dvorišta i njegovog pretvaranja u park, očuvanjem postojećeg visokokvalitetnog rastinja i sadnjom novog, čime je kao krajnji rezultat ovaj novoprojektovani kompleks planiran kao održiv u celini – navodi se u UP-u.

kampus fakulteta likovnih umetnosti

Novim rešenjem predviđeno je:

– rekonstrukcija Slikarskog odseka, tj. postojećeg objekta slikarskog ateljea Mila Milunovića

– rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta Grafičkog odseka

– izgradnja novog objekta Slikarskog odseka

– izgradnja novog višenamenskog objekta

– povezivanje ovih objekata u jedinstvenu oblikovnu i funkcionalnu celinu izgradnjom nadstrešnica i podzemnih veza

Vodeća institucija likovnog obrazovanja

Fakultet likovnih umetnosti nastao je od Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, koja je osnovana uredbom Ministarstva prosvete Kraljevine Jugoslavije od 31. marta 1937. godine na inicijativu uglednih umetnika – Petra Dobrovića, Mila Milunovića i Tome Rosandića. Ubrzo su im se priključili i Sreten Stojanović i Jerolim Miše, takođe istaknuti umetnici. Akademija je osnovana po uzoru na svetske škole tog tipa i od samog početka se zasnivala na tri odseka: Slikarskom, Grafičkom i Vajarskom. Kada je 1957. godine osnovan Univerzitet umetnosti, Likovna akademija postala je njegov sastavni deo, a 1973. godine prerasta u Fakultet likovnih umetnosti. Od svog osnivanja pa do danas, Akademija, odnosno Fakultet likovnih umetnosti, imala je status vodeće institucije u oblasti likovnog obrazovanja na ovim prostorima. Tokom 85 godina postojanja, u nastavi je učestvovalo oko 140 uglednih srpskih i jugoslovenskih umetnika. Ovu prestižnu akademsku instituciju završilo je oko 3.500 studenata, među kojima je i 16 članova Srpske akademije nauka i umetnosti i brojni stvaraoci koji su ostavili dubok trag u likovnoj umetnosti Jugoslavije i Srbije, i uspešno predstavljali svoju zemlju na značajnim međunarodnim izložbama... navedeno je na sajtu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

kampus fakulteta likovnih umetnosti

izvor:politika.rs

foto:bureaucube.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.