Vesti
Beograd

Nova zgrada fakulteta primenjenih umetnosti

03. May 2022 1.745

Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku United Nations Development Programme – UNDP u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije prošle godine je raspisala javni, otvoreni, jednostepeni, arhitektonski konkurs za idejno rešenje nove zgrade FAKULTETA PRIMENjENIH UMETNOSTI u Beogradu. Krajem februara žiri je dodelio tri nagrade.

Objekat će imati oko 11.000 kvadratnih metara raspoređenih na po dve podzemne i nadzemne etaže i povučenim spratom maksimalne visine od 18 metara sa fasadom od kamena. Njegov ozelenjeni krov sa unutrašnjim atrijumom biće veza pešačke zone centra grada i reke i jedan je od ulaza u novo zdanje Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Karađorđevoj ulici 15 u podnožju Kosančićevog venca. Taj objekat imaće oko 11.000 kvadratnih metara raspoređenih na po dve podzemne i nadzemne etaže i povučenim spratom maksimalne visine od 18 metara sa fasadom od kamena. Namenjen je studentima primenjene grafike, primenjenog slikarstva i primenjenog vajarstva, ali će i kada utihnu akademske aktivnosti zgrada biti dostupna široj javnosti – bilo da na njenom krovu u multimedijalnoj sali posmatraju izložbu, u kafiću sede i gledaju na drugu stranu reke ili koriste objekat da bi se sa Kosančića spustili u Karađorđevu ulicu ili iz nje popeli u centar prestonice. To će im omogućiti unutrašnji atrijum, prostor osmišljen kao mesto susreta i okupljanja, okosnica zdanja koje su osmislile arhitekte studija PLAT.FORM.A i pre dva dana pobedile na arhitektonsko-urbanističkom konkursu za idejno rešenje zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti.

fakultet primenjenih umetnosti

– Konkurs je bio izuzetno zahtevan budući da je reč o Kosančićevom vencu i zato smo objekat oblikovali tako da ni visinom niti estetikom ne naruži taj prostor. Istovremeno smo hteli da ponudimo zdanje s merom koje će se uklopiti u okruženje, ali i zadovoljiti potrebe FPU-a. Prizemlje će koristiti studenti vajarstva, prvi nivo primenjenog slikarstva, a drugi primenjene grafike. Suteren je rezervisan za velike učionice i radionice, dok će na drugoj etaži ispod zemlje biti garaža – objašnjava Bojana Kovač Đurasinović, autorka prvonagrađenog idejnog rešenja vrednog 20.000 dolara.

Ona dodaje da je vrednost njihovog projekta, zgrade koja bi trebalo da bude podignuta na parceli od 2.500 kvadratnih metara, prema gruboj proceni oko 10 miliona dolara. Sa leve strane novog zdanja, na mestu gde je nekada bila Đumrukana, carinarnica, planirano je zdanje za Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo” sa kolsko-pešačkom stazom između njih, a na parceli sa desne strane Fakulteta primenjenih umetnosti trebalo bi da bude stepenište i vertikalno šinsko vozilo – kosi lift, pešački pristup podzemnim etažama budućeg objekta Gradske galerije i pristup jednom od najvećih i najreprezentativnijih laguma na padini Kosančićevog venca.

fakultet primenjenih umetnosti

Privremeni školski objekat podignut na mestu nekadašnjeg hotela „Kragujevac” u Karađorđevoj 15, koji od 1960. godine koristi Fakultet primenjenih umetnosti, biće srušen da bi na toj lokaciji bilo sagrađeno moderno zdanje.

Četiri lokacije za umetnost

Osim u Karađorđevoj 15, prostorije Fakulteta primenjenih umetnosti nalaze se na još tri lokacije. U Ulici kralja Petra 4, zgradi podignutoj kao deo kompleksa Konaka kneginje Ljubice, oko 1836. godine, nalaze se dekanat, sekretarijat i stručne službe i odseci: primenjeno slikarstvo, konzervacija i restauracija, keramika i scenografija. U tom objektu je do 1842. godine živeo knez Mihailo Obrenović, a zdanje je danas spomenik kulture bez mogućnosti dogradnje i nadgradnje. U Ulici Kosančićev venac 29 u zgradi Rektorata univerziteta umetnosti su: biblioteka Fakulteta primenjenih umetnosti i Odsek primenjena grafika. To zdanje je kulturno dobro, navodi se u tekstu programa arhitektonskog konkursa, i planira se dogradnja objektom sa ravnim krovom u funkciji terase, korisne površine od maksimalno 250 kvadrata. I objekat u zvezdarskoj Ulici Slobodanke Danke Savić 21 gde su smešteni dizajn enterijera i nameštaja, industrijski dizajn, primenjeno vajarstvo, kostim, dizajn tekstila – ne menja postojeću namenu. Njegovi delovi mogu se nadograditi za po jedan sprat.

fakultet primenjenih umetnosti

Oštećeni i srušeni

U Karađorđevoj 15 je od početka razvoja zone Savskog pristaništa u 19. veku bio izgrađen hotel „Kragujevac”, koji je u savezničkom bombardovanju 1944. godine oštećen i ubrzo po završetku Drugog svetskog rata srušen. Zdanje Đumrukane u Karađorđevoj 13 doživelo je istu sudbinu kao i prvi komšija. Od Drugog svetskog rata do danas na tim lokacijama izgrađeno je više „privremenih” objekata uključujući i zgradu u kojoj je Fakultet primenjenih umetnosti. Njena fasada je 2015. godine „s ciljem promocije moderne umetnosti i kako bi se ublažilo sivilo Karađorđeve ulice i ulepšao njen izgled” dobila koloritan izraz. On je delo studenta poslediplomskih studija Vuka Ćuka.

 

 

 

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.