Vesti
Beograd

Nova zgrada beogradske filharmonije

08. Feb 2021 878

Krajem 2016. godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za deo Bloka 13 gde je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane beogradske filharmonije. Međunarodni konkurs za izbor najboljeg idejnog rešenja najavljen još pre dve godine konačno je raspisan u novembru 2020. Prva faza koja sadrži poziv za pretkvalifikaciju firmi sa znanjem i iskustvom u sličnim projektima. Druga faza konkursa za izradu idejnog rešenja i rok za završetak projektovanja sa tehničkom kontrolom je kraj 2022 ili početak 2023. godine. Završetkom te faze trebala bi da počne izgradnja sa rokom od tri godine.

Kao deo prostora površine od 47,2 hektara između palate Srbija i poslovne zgrade Ušće smatra se mnogo boljom opcijom nego ranije predlaganim lokacijama Gradića Pejton ili pored hotela Jugoslavija. Prema najavi nova zgrada filharmonije imađe 25.000 m2, koncertnu dvoranu sa 1.600 mesta za sedenje, manju salu sa 400 mesta, studio za snimanje i izvođenje, kao i prostorom za pripremu, radionicu i učionice. Biće okružena velikim javnim prostorom sa binom za organizaciju koncerta na otvorenom za 20.000 gledalaca. Deo posla oko akustike i unutrašnjeg jezgra nije bio deo javnog nadmetanja i dodeljen je britanskoj inžinjerskoj kompaniji Arup koja je sprovela više od 250 projekata iz domena akustike i više od 30 dizajna koncertnih i pozorišnih dvorana.

Mnoge javne ličnosti, kako domaće tako i inostrane angažovale su se tokom godina u procesu izgradnje novog zdanja te iako je kraj najavljenih radova daleko verujemo da ćemo na leto 2026. godine imati prilike da uživamo u koncertu na otvorenom ispred nove zgrade filharmonije.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.