Vesti
Beograd

Najavljen početak radova na uređenju platoa ispred Doma Narodne skupštine

07. Oct 2021 1.038

Prema projektu Grada Beograda počinje uređenje platoa ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Projekat predviđa zamenu podloge i nivelaciju ploča. Projektnim rešenjem zadržan je postojeći izgled platoa uz blage korekcije geometrije i nivelacije samog platoa. Rehabilitacija zastora od kamenih ploča površine 4.500 m² predviđena je korišćenjem postojećih ploča, uz prethodnu obradu i dodavanje određene količine novih ploča istog kvaliteta i mehaničkih osobina i izgleda kao originalne. Nove ploče za zamenu nedostajućih i popucalih ploča obavljena je uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je vrednost radova 80 miliona dinara i da je JKP „Beograd-put” angažovala Narodna skupština za obavljanje ovog posla, koja je i finansijer. Početak izvođenja radova očekuje se narednih dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, a rok za završetak radova je četiri meseca.

Dom Narodne skupstine

Da je ovaj plato zreo za sređivanje jasno je godinama. Njegova detaljna rekonstrukcija najavljena je još pre šest godina kada je izabrano pobedničko rešenje za obnovu tri trga, među kojima i Trga Nikole Pašića, a u okviru koga bi se sređivao i prostor ispred parlamenta. Pobedničko rešenje autorskog tima Zorica Savičić i Zoran Dmitrović predvidelo je da ispred Doma Narodne skupštine bude raskošna fontana, a da se automobili sa parkinga izmeste u podzemnu garažu koja će se graditi u Vlajkovićevoj ulici, kao i da se sklone bilbordi.

Tada su iz grada najavljivali da će novac za projektovanje i sređivanje tri centralna trga (uz Trg Nikole Pašića, to su i Terazije i Trg republike) biti obezbeđen iz budžeta grada i da je plan da uređenje počne 2016. Do danas je, uz dosta polemike i oprečnih stavova i uz preslaganje kocaka, prema pobedničkom rešenju delimično rekonstruisan samo Trg republike, dok Terazije i Trg Nikola Pešića i dalje čekaju.

Dom Narodne skupstine

Najviše pažnje i stručne i nestručne javnosti čini se ipak privlači upravo prostor ispred zakonodavnog doma Srbije. Za njegov budući izgled jeste pre nekoliko godina izabrano rešenje, ali i pored toga se i dalje vode rasprave šta bi valjalo da se učini sa njim. Dok deo javnosti podržava ideju da on ostane otvoren prostor, oslobođen od automobila, drugi deo smatra da platou treba da se vrati izvorni izgled sa drvoredom i dekorativnim ogradama, kapijama i stražarama urađenim prema projektu arhitekte Nikolaja Krasnova koji su prostor oko Skupštine krasili do polovine prošlog veka kada su uklonjene. Ovu ideju pre nekoliko meseci nezvanično je podržao i deo gradske opozicije. Deo te ograde nedavno je vraćen iz Severne Makedonije gde je na Ohridu prethodnih decenija krasio prostor ispred vile Josipa Broza Tita.

Od svega u priči o detaljnoj rekonstrukciji (ne računajući najavljeno sređivanje devastiranih ploča) Trga Nikole Pašića čini se da je realizaciji najbliži početak gradnje podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici.

izvor:politika.rs

foto:pixabay.com/facebook.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.