Vesti
Beograd

MPC Properties kupio Delta City

06. Dec 2021 2.080

Prvo izgrađeni šoping mol u Beogradu po drugi put je promenio vlasnika. Kupivši Delta City njegova kompanija MPC properties u svom vlasništvu sada ima tri šoping-mola zapadnog tipa od ukupno sedam, koliko ih je u poslednjih petnaestak godina sagrađeno u prestonici.

Delta City prvi put je prodat 2016. godine zajedno sa podgoričkim centrom južno afričkom investicionom fondu Hyprop Investments za 202,75 miliona evra. Kada je na našim prostorima 2007. godine izgrađen Delta City kao prvi šoping mol u Beogradu otvorio je tržište za druge kompanije koje su u narednim godinama povećavale ponudu centara u Beogradu. Delta City ukupne površine 85.000 m2 od kojih 30.000 m2 za izdavanje koje čine 130 lokala. Nalazi se na površini od 2.9 hektara i investicija je bila vredna 74 miliona evra. U centru se nalazi 1.200 parking mesta i zakupljen je u procentu od 100%.

mpc kupio deltu

– Ovom kupovinom MPC properties je u mogućnosti da svojim zakupcima i poslovnim partnerima ponudi ne samo kvalitetan i raznovrstan portfolio, već i najbolje tržišne uslove za razvoj poslovanja. Ovom akvizicijom naša ritejl mreža broji čak pet šoping-centara i predstavlja apsolutnog lidera na domaćem tržištu i šire – kazao je Maksens Liagr, generalni direktor MPC properties-a. Ova kupovina, navodi se u saopštenju, dodatno je osnažila portfolio maloprodajnog prostora kompanije Petra Matića, koji čine „šće šoping-centar, Beo šoping-centar, Merkator centar Beograd, prvi moderni tržni centar i Immo outlet centar.

mpc kupio deltu

Sve te potrošačke destinacije nalaze se u Novom Beogradu, osim Beo šoping-centra, koji je otvoren juna prošle godine na Konjarniku. Po veličini parira Ušću i ta dva objekta su moderni šoping-centri zapadnog tipa – što prema međunarodnim standardima znači da imaju najmanje 20.000 kvadratnih metara za izdavanje, delove za hranu i zabavu (igraonice i bioskop) i centralni sistem upravljanja i održavanja. Tržni centar Ušće, na jednoj od najekskluzivnijih gradskih lokacija, otvoreno je dve godine posle Delta City-a u proleće 2009. i sve do oktobra prošle godine, kada je u stambeno-poslovnom kompleksu Beograd na vodi presečena crvena vrpca na šoping-molu Galerija Beograd, bilo je najveći i tržni centar u prestonici. Poznavaoci prilika na tržištu nekretnina kažu da u Ušće” nedeljno uđe više od 200.000 ljudi, u Delta City oko 150.000 kada su sniženja i uoči praznika i da megaobjekat Galerija Beograd od ukupno 300.000 kvadratnih metara još nije ni približno dostigla takvu posećenost. Doduše, otvoren je pre godinu dana u doba korone, koja je i te kako pogodila tržne centre koji su bili zatvarani, a ljudi izbegavali takve prostore i gužve. Svi lokali u Galeriji Beograd ni do danas nisu popunjeni, ali stručnjaci za nepokretnosti tvrde da će se to uskoro promeniti.

Početkom godine biznismen Petar Matić najpre je, kao većinski vlasnik BIGZ-a, zdanja u Bulevaru vojvode Mišića, prodao svoj deo. Ubrzo potom prodao je luksuznu organizaciju s pogledom na Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu na kojoj je planirao da gradi „Kalemegdan park”. Pre 10 godina najavljena je izgradnja „Kalemegdan parka”, 26 luksuznih stanova, ali do danas nije započeta gradnja. Kupac zemljišta je Aleksandar gradnja, kompanija koja je s Marerom properties kupila BIGZ i njegovo renoviranje započela. Što se lokacije, na mestu čuvene kafane Tri lista duvana tiče, tu je 2010 započeta i najvećim delom izgrađena poslovna zgrada čiji završeta je najavljen za kraj sledeće godine.

izvor/foto:politika.rs/mpcproperties.rs/hyprop.co.za

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.