Vesti
Beograd

Kako izabrati energetski efikasne prozore

16. Sep 2021 1.197

U susret najavljenom prijavljivanju za subvenciju za zamenu stolarije tokom oktobra verujemo da će vam naredni redovi pomoći pri odabiru stolarije. Postoji nekoliko faktora koji će učiniti vaše nove prozore za kuću ili stan energetski efikasnim i pomoći vam da dugoročno uštedite novac. Prozor postaje energetski efikasan ako ima više prozorskih stakala-prozore sa dvostrukim ili trostrukim staklom, visokokvalitetne prozorske okvire, premaze sa niskim emisijama stakla, prostor između prozorskih stakala ispunjen gasom argon ili kripton i ugrađene odstojnice. Sve ove energetski efikasne funkcije pomažu pri uštedi energije.

Šest faktora koji utiču na energetsku efikasnost

Poboljšana energetska efikasnost je korist koju svi očekuju kada investiraju u novi prozor. Ali postoji mnogo faktora, uključujući pravilnu instalaciju koja će na kraju odrediti koliko ćete poboljšati performanse i udobnost u svom domu. Kada kupujete nove energetski efikasne prozore ili menjate postojeće, imajte na umu ovih šest faktora:

energetski efikasni prozori

Staklo sa energetskom efikasnošću

Energetski efikasni prozori su prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklom koji se sastoje od više staklenih listova u sendviču zajedno sa odstojnicima. Ove višeslojne konstrukcije stvaraju vazdušne džepove između slojeva stakla, koji ssprečavaju ulazak ili izlazak vazduha. Konačno, oni su ispunjeni različitim gasovima kako bi se povećala njihova efikasnost.

Ugradnja prozora

Pravilna ugradnja prozora pomoći će u sprečavanju prodora vazduha, pa čak i vode u vaš dom. Ako su prozori nepravilno instalirani, vaši prozori možda neće funkcionisati ispravno. Proverite nivo, visinu, ugao da biste utvrdili da li su vaši prozori pravilno postavljeni.

energetski efikasni prozori

Stakleni premazi sa niskim emisijama stakla

Premazi sa niskim E ili niskim emisijama efikasan su način da zadržite toplotu u svom domu zimi ili da ga držite dalje od kuće leti. Ovi premazi su dizajnirani da kontrolišu kretanje toplotne energije iz sunčeve svetlosti. Spoljašnji premaz sa niskim sadržajem emisija mogu zadržati ultraljubičasto i infracrveno zračenje, drugim rečima, toplotu da uđe u vaš dom, a da i dalje propušta sunčevu svetlost. U severnim podnebljima kada je povećanje toplote poželjnije, niskoemisioni premaz se često koristi obrnuto. Kompletan spektar svetlosti prolazi kroz stakla što je više moguće, ali toplotna energija koju proizvodi zadržava se unutra. Ovo stvara snažan efekat staklene bašte koji održava dom toplim tokom najhladnijih meseci u godini.

Punjenje prozora gasom i razmaci za prozore

Energetski efikasni prozori često će imati ispune gasa između prozorskih stakala što pomaže u boljoj izolaciji prozora. Postoje argon, kripton i drugi gasovi koji se mogu napuniti unutra, a svi su oni netoksični, bez mirisa i bezbojni. Energetska efikasnost se postiže i kada su na prozorima postavljeni odstojnici na savršenoj udaljenosti između staklenih površina. Postoje nemetalni i metalni hibridni odstojnici koji izoluju ivice prozorskih stakala što zauzvrat smanjuje prenos toplote i poboljšava energetsku efikasnost.

energetski efikasni prozori

Konstrukcija prozorskog okvira

Ugradnja energetski efikasnog prozora neophodna je za uštedu energije, ali neće vam mnogo pomoći ako prozorski okvir nije efikasan. Uopšteno govoreći, aluminijumski prozori su najmanje efikasni, čak i kada imaju termičke prozore. Ovi prozori jednostavno previše dobro provode toplotu da bi bili vrlo efikasni. Energetski efikasni prozori mogu se upariti sa kompozitnim, vinilnim prozorima, prozorima od stakloplastike i drvenim okvirima, ili prozorima od obloženog drveta koji su visoko energetski efikasni. Visokokvalitetni materijali za okvir smanjiće prenos toplote i bolje izolovati vaše prozore što dovodi do efikasnijeg grejanja i hlađenja u vašem domu.

foto:pixabay.com/freepik.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.