Vesti
Beograd

Izgradnja podvožnja ispod pruge na Novom Beogradu

04. Dec 2023 623

Novim izborom izvođača o projektovanju i izgradnji, dugonajavljivani projekat probijanja pružnog nasipa na Novom Beogradu dobiće naredne godine novu šansu. Ovo je samo još jedan u nizu nerealizovanjih gradskih projekata, koji je kao i mnogi drugi ostao zapetljan u procedurama, a poslednji put izvođač je uveden u posao još 2018. godine. Početak gradnje podvožnjaka koji će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije na kraju se nikada nije ni desio, a cela stvar je odložena na više godina. Nedavnim dodeljivanjem ugovora konzorcijumu koji čine Saobraćajni institut CIP, Ras inženjering niskogradnja, Novkol, Montprojekt i Starting, projekat je opet aktiviran i ukoliko ne bude problema radovi se mogu očekivati već u februaru ili martu naredne godine.

Ovaj projekat prvi put je iniciran dok je još uvek trajala rekonstrukcija pruge Beograd-Novi Sad, a plan je bio da se izgradnja sprovede paralelno. Kako Grad nije uspeo da organizuje njegovu realizaciju na vreme, pruga je u međuvremenu otvorena, što je samo značilo dodatne troškove i odlaganja. Sada je trebalo izraditi novi projekat za izvođenje, pošto je u novim okolnostima objekat trebalo izgraditi tehnologijom koja omogućava radove bez prekidanja saobraćaja na pruzi. To podrazumeva podbušivanje nasipa, postavljanje čelicnih cevi-nosača, zatim iskop materijala i onda betoniranje konstrukcije u segmentima. Rokovi nisu promenjeni, tako da će i ovog puta izvođaci imati 60 dana za projektovanje i 480 dana da završe sve građevinske radove.

Podvožnjak će omogućiti pun profil ulice, sa po tri trake za svaki smer, razdelnim pojasom od 2.5 metara i trotoarima ukupne širine 4.5 metara sa umetnutom biciklističkom stazom. Visina saobraćajnog profila iznosi 4.75 metara, a podvožnjak je projektovan da u budućnosti nosi 4 železnička koloseka. Probijanjem pružnog nasipa biće formirana saobraćajna osovina od Dunava do Save, koja će povezati Bulevar umetnosti sa UMP-om, Bulevarom Crvene armije i dalje sa Ulicom Agostina Neta.

Vrednost ugovora za realizaciju ovog novobeogradskog podvožnjaka iznosi 990 miliona dinara sa PDV-om.

izvor/foto:beobuild

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.