Vesti
Beograd

Gradnja dve podzemne garaže na jesen

26. Aug 2021 1.660

Kako je još u martu najavljeno na jesen nas očekuje izgradnje dve javne garaže u Beogradu. Obe garaže se nalaze na visoko frekventnim lokacijama s obzirom na gradske atrakcije koje se nalaze oko njih i mali broj parking mesta u okolini.

Jedna u Fruškogorkoj ulici u blizini Topličinog i Kosančićevog venca koja će pomoći da se dodatno prošire pešačke zone. Prema projektu garaža će biti izrađena na 5 podzemnih etaža koncipiranih u 10 polunivoa, kapaciteta 384 mesta i ukupne površine 13.412 m2. U garaži je predviđeno parkiranje minimum 20 bicikala zatim punjači za električna vozila kao i službene prostorija. Kako bi se ispratili trendovi gradnje, krov će biti uređen kao zelena površina.

Druga garaža čiji početak izgradnje očekujemo nalaziće se izmeđi Vlajkovićeve i Kosovske ulice. Početkom godine kada je najavljena gradnja ovaj projekat je bio u procesu pribavljanja građevinske dozvole. Ono što nju čini atraktivnom je novi park koji će se nalaziti iznad nje. Sadašnji park je potpuno zapušten i potrebna mu je celokupna rekonstrukcija. Mroj parking mesta će biti 284 a ukupna površina oko 10.000 m2. U sklopu garaže naći će svoje mesto i parking za bicikle i motocikle, punjači za električna vozila i službene prostorije. Čitav projekat biće uklopljen u ambijentalnu celinu koja spada u zaštićene okoline kulturnog dobra.

javne garaze beograd

Grad Beograd je još sredinom 2019. godine potpisao ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje sa kineskom kompanijom China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd za četiri podzemne garaže te su pored ove dve u planu i garaža na Stodenstkom trgu i Trgu Republike. Garaža na Trgu republike bi trebalo da relojes de imitacion se nalazi ispod Staklenca dok ona se za gradnju garaže na Studentskom trgu čeka odluka arheologa. Kako je u krajem maja najavljeno najavljeno arheološka isktraživanja su trebala u julu da počnu i da traju šest meseci na prostoru oko 200 m2ali da bi se to sprovelo treba da se izmesti javni saobraćaj što se još uvek nije dogodilo. Očekivanja arheologa je da u tom delu pronađu ostatke rimskog Singidunuma i ono što je bitno je da se izgradnjom garaže ne ugroze pronađeni ostaci kako bi oni bili prezentovani Beograđanima i posetiocima Beograda.

foto:pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.