Vesti
Srbija

Golija-nova destinacija

12. May 2021 1.127

Pored već postojećih ski centara u Srbiji postoji skijanje i na Goliji. Ski centri poput Kopaonika , Stare planine i Zlatibora su već izgradili svoj imidž i brendirali sebe u tom pravcu. Golija jeste ski centar za kog malo ko zna. Samo pravi ljubitelji ove planine mogu da uživaju u najlepšem sportu na snegu uz najlepšu planinu.

Bujni pašnjaci, skriveni izvori čiste planinske vode i raznovrsno biljno i životinjsko carstvo, odlikuju planinu sa oštrom klimom i nepreglednim prostranstvima. Pogled sa njenih vrhova krije zadivljujuće iskustvo, a netaknuta priroda po neko iznenađenje na svakom koraku. Golija je najverovatnije dobila naziv zbog svoje veličine – golema, i njeno prostranstvo je svakako veliko.

Skijališta na Goliji

Možda niste znali vezano za ovu planinu, ali i ona može da se pohvali da se na njoj takodje može skijati. Trenutno postoji sedam skijaških staza. JP Skijališta Srbije imaju odrađenu detaljnu regulaciju i plan za postavljanje novih žičara i ski staza. U planu je u skorije vreme da JP Skijališta Srbije uđu sa svojom infrastrukturom na ovu planinu.

Skijanje na Goliji jeste zabavno i vrlo uzbudljiv događaj a staze su uvek dobro uređene. Turistički ski centar Odvraćenica na Goliji može da se pohvali sa pet žičara I sedam staza, dužine od 450m do 1100 m. Staze Kula 1, Kula 2, Kula 3, Kula 4, Goveđi do I Sovićke kolibe su rekreativnog tipa a Kula 5 je namenjena za obuku skijaša.

Sneg se tokom oštrih zima zadržava na Goliji pet meseci, a njegova uobičajena visina iznosi 105 cm. Možemo sa sigurnošću reći da je Golija planina na kojoj se u toku godine zadržava najduže snežni pokrivač. U toku oštrih zima sneg zna da se zadrži i do juna meseca.

golija

Izvor i foto:golijainfo.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.