Vesti
Region

Cene stanova u Sarajevu dostigle najvišu tačku

26. Jun 2023 1.023

Broj prodatih novih stanova u prvom tromesečju 2023. godine u Federaciji BiH, u odnosu na prvo tromesečje 2022. godine manji je za 9,4 posto. Prosečna cena u odnosu na prvo tromesečje 2022. godine veća je za 19,8 posto. No, puno je veći procenat rasta ako se gleda samo Sarajevo. Ukupno je u ovom periodu prodato 240 novih stanova, od čega 74 u Sarajevu a 166 u ostalim općinama.

Prosečna cena prodatih novih stanova u Sarajevu bila je 3.379,1 KM po metru kvadratnom, a u ostalim opštinama bez Sarajeva zbirno je iznosila 2.148,1 KM. Poređenja radi, prosečna cena prodatih novih stanova u Sarajevu u prvom tromesečju prošle godine iznosila je 2.359,2 KM po metru kvadratnom. To znači da je cena kvadtata za samo godinu porasla za oko 1.000 KM.

U ostalim opštinama zbirno cena je početkom 2022. bila 1.873,9 KM po kvadratu.

cena stanova bosna

Iako cene nekretnina u svetu lagano padaju, prema mišljenju stručnjaka u BiIH je izvesnija stagnacija ali ne i drastičan pad cena. Posebno ne u Sarajevu gde se jako malo gradi što je nedovoljno. Prema ceni na vrhu lestvice je Jahorina gde se kvadrat novogradnje prodaje za 7.000 KM po metru kvadratnom, slede Sarajavo i Banja Luka gde cena ide i do 6.000 KM po metru kvadratnom dok je Mostar nešto povoljniji.

Prema rečima agenata, promenila se i struktura kupaca. Manje je onih koji stanove kupuju na kredit, a u kupovini sada prednjače oni koji imaju gotovinu. Na one koje imaju gotovinu delovala je inflacija. Gotovina koju imaju jednostavno gubi vrednost ako stoji, tako da je došlo do situacije da su počeli ulagati u nekretnine i oni koji to ranije nisu planirali.

foto:meetbosnia.com/tripadvisor.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.