Vesti
Beograd

Brankov biznis centar

07. Feb 2023 1.025

Najveće ruglo na jednom od najprometnijih saobraćajnih čvorišta, bivša zgrada Beobanke na Zelenom vencu, za godinu i po dana biće pretvorena u „Brankov biznis centar”. Početak obnove, za koju je resorno ministarstvo u januaru izdalo rešenje o odobrenju za izvođenje radova na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji objekta, pitanje je dana, a vrednost investicije je oko 20 miliona evra. Investitor je „Brankov biznis centar”, novosadska kompanija u vlasništvu „Astorija properties” koja je pre dve godine od „Stattwerk” kupila četrnaestospratnicu od 10.500 kvadratnih metara na uglu ulica Carice Milice i Brankove od kojih će se 8.000 kvadrata, kada zdanje bude preuređeno, izdavati.

Idejni projekat „Brankov biznis centra” potpisuje beogradski studio „Folić arhitekts”. – Poštujući koncept održivog razvoja, nova moderna poslovna zgrada u centru grada biće u skladu sa principima zelene gradnje, sa fokusom na optimizaciju potrošnje energije, što troškove zakupaca svodi na minimum. Zakupci mogu da izaberu kancelarijski prostor od 250 do 650 kvadratnih metara, a prednost zgrade je i njena fleksibilnost i mogućnost da korisnici svoj deo prostora urede u skladu sa sopstvenim potrebama i zahtevima. Akcenat se daje na prirodnom svetlu, a posebno na zelenoj krovnoj bašti sa prelepim panoramskim pogledom na prestonicu – navedeno je u zajedničkom saopštenju „SF1 Group”, ekskluzivnog distributera brendova „Pandora” i „Nespreso” i u čijoj ličnoj karti je i „Brankov biznis centar”, i „MPC properties” koji upravlja „Brankov biznis centrom”. Njegove prednosti su odlična pozicija objekta, dobra povezanost sa ostatkom grada, vidljivost objekta, pogled na Beograd iz njega, kao i to što je zgradu, nekadašnje poslovno sedište „Energoprojekta”, projektovala Milica Šterić i za to dobila Sedmojulsku godišnju nagradu za arhitekturu.

brankov biznis centar

Najveća mana je to što objekat nema sopstvenu garažu, ali ni to nije bila prepreka da „Statwerk”, kako se svojevremeno tvrdilo da je beogradski ogranak projektantske kuće osnovane u Štutgartu, pre sedam godina od grada za 4,25 miliona evra kupi ogoljeni soliter i razmaše se idejama o njegovom preuređenju. Da je „stattwerk” realizovao planove za višespratnicu ugašene banke, ona bi odavno bila obnovljena i pretvorena u energetski efikasnu zgradu sa zelenim fasadama, krovovima i javnim vidikovcem. To mu nije pošlo za rukom, ali jeste da kreativnim akcijama drži pažnju javnosti o budućnosti zgrade kao malo koji drugi projekat u prestonici. Od stručne, žirija Salona arhitekture, pre pet godina stigle su pohvale za eksperimentisanje i istraživanje u arhitekturi za „Stattwerk”-kovu kancelariju na trećem spratu objekta. Zašto je, ipak, digao ruke od zelenog solitera na Zelenom vencu javnost nikad nije saznala, kao ni to za koliko je prodat „Astoriji properties” koja je otišla korak dalje od prethodnog vlasnika i, kako sada stvari stoje, neće odustati od tog projekta kao što je to pre desetak godina učinilo Ministarstvo pravde.

Ono je kao korisnik zgrade 2009. započelo obnovu – u toku rekonstrukcije demontirane su instalacije, pregradni zidovi, a kada je na red došla oronula fasada posao je privremeno stopiran zbog toga što je trebalo ukloniti azbest u delu zida između poda i prozora. Da konstrukcija sadrži azbestni cement nije se znalo dok ga obnova nije razgolitila. Taj materijal nije bio zaveden u projektnoj dokumentaciji jer kada je pre šest decenija objekat građen upotreba azbesta nije se protivila propisima niti se znalo da je on opasan za zdravlje. Njegovo korišćenje u građevinarstvu zabranjeno je osamdesetih godina prošlog veka. Ministarstvo je posle uklanjanja stare fasade odustalo od sređivanja zgrade zato što nije imalo novca, a iskrsli su i novi problemi koji su doveli u pitanje isplativost posla. Utvrđeno je da konstrukcija objekta ne zadovoljava seizmičke propise, a dva poslednja sprata su nadograđena i zbog oštećenja ne mogu se bezbedno koristiti. Oljušteno zdanje potom je 2012. godine prešlo replicas de relojes españa u vlasništvo grada i procenjeno je da vredi oko pet miliona evra. Tadašnja vlast odustala je od rekonstrukcije i objekat nije oglašavala na prodaju. To je prvi put učinjeno 2014. godine, a početna cena bila je 4,9 miliona evra. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja i obaranja cene objekat je iz javne svojine na licitaciji prešao u ruke „Statwerk”-a početkom novembra 2016. Iste godine i meseca osnovano je privredno društvo „Brankov biznis centar”.

izvor:politika.rs

foto:novosti/danas

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.